Plannen voor fritesfabriek in Duinkerken

19-12-2019 | Laatste update op 08-08 | |
Foto: ANP - Foto: STEPHANIE LECOCQ
Foto: ANP

De Belgische fabrikant van diepvries aardappelproducten Clarebout wil een fritesfabriek bouwen in de haven van Duinkerken.

Clarebout heeft de vereiste vergunningen aangevraagd, maar stelt dat ‘er nog een reeks etappes doorlopen moet worden’ voordat de plannen gerealiseerd kunnen worden. Met het project is een investering gemoeid van € 140 miljoen, terwijl de fabriek werk kan bieden aan zo’n 320 mensen.

Duinkerken is een strategische locatie voor de productie van frites, denkt Clarebout. “Een derde van de Franse aardappelen en 4,3% van de hele Europese productie komt uit deze regio”, verklaart de woordvoerder tegenover de regionale pers.

Nabijgelegen haven

In de Franse fabriek gemaakte producten kunnen via de nabijgelegen haven rechtstreeks geëxporteerd worden. Duinkerken ligt bovendien vlakbij de grens met België waar Clarebout haar hoofdvestiging heeft in Nieuwkerke. Het plan voor een Franse vestiging haalt geen streep door de geplande bouw van een fabriek in Frameries in Wallonië, heeft de woordvoerder gesteld. Dat project stuit tot nu toe echter wel op veel bezwaren van omwonenden.

De aardappelverwerkers in België en Nederland spelen in op de groeiende vraag in de wereld naar frites. Agristo stak twee jaar geleden € 200 miljoen in een nieuwe fabriek in Wielsbeke. Clarebout trekt € 300 miljoen uit voor de geplande fabriek in Wallonië. Mydibel is begonnen met de bouw van een tweede fabriek in Moeskroen, goed voor een investering van € 50 miljoen. Mogelijk dat Bart’s Potato Company ook gaat uitbreiden.

Eén na grootste fabriek van Aviko

De Nederlandse aardappelverwerker Aviko gaat een nieuwe fabriek bouwen in het Waalse Poperinge, op de grens tussen Wallonië en Noord-Frankrijk. Deze fabriek gaat zo’n € 250 miljoen kosten en moet in september 2021 draaien. Daar wordt dan jaarlijks 175.000 ton diepvriesfrites en 11.000 ton vlokken geproduceerd. Daar zijn 350.000 ton aardappelen voor nodig. Het wordt de op één na grootste fabriek van Aviko. De grootste blijft de locatie in Steenderen waar jaarlijks 600.000 ton aardappelen worden verwerkt. Dan wordt Aviko de derde aardappelverwerker in de wereld na McCain en Lamb Weston.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer