Rabobank: financieringsaanvragen flink verminderd

12-08 | |
Foto: ANP/Nico Garstman
Foto: ANP/Nico Garstman

Het aantal financieringsaanvragen voor uitbreiding van boerenbedrijven dat de Rabobank binnenkrijgt is sinds het kabinet zijn stikstofplannen bekend maakte op 10 juni omlaag gegaan. Dat zegt een woordvoerder van de bank in reactie op vragen over de uitspraken van bestuursvoorzitter Wiebe Draijer gisteren.

Zeker als het gaat om bedrijven die zich binnen 2 tot 4 kilometer van Natura2000-gebieden bevinden, komen er flink minder aanvragen binnen. De woordvoerder laat weten dat boeren zichzelf ook afvragen of zij nu wel willen uitbreiden en of dit handig is. Draijer zei donderdag dat het “op dit moment natuurlijk niet mogelijk is om boeren te financieren die direct naast deze natuurgebieden zitten en nog verder willen uitbreiden”.

Flink minder aanvragen

Wat hij daarbij onder ‘dichtbij’ verstaat, wil de bank niet kwantificeren. Ook geeft de bank geen cijfers vrij over hoeveel minder aanvragen er binnenkomen. Maar de bank geeft wel aan dat er sowieso flink minder aanvragen zijn.

De Rabobank zegt de stikstofkaart buiten beschouwing te laten als het gaat om het beoordelen van financieringsaanvragen. Voor de bank is in plaats daarvan afstand van Natura2000-gebieden leidend. Exacte afstanden op basis waarvan over aanvragen besloten wordt zegt Rabobank echter niet te hebben. Een woordvoerder laat weten dat bij een financieringsaanvraag allerlei factoren een rol spelen. Als een bedrijf in de omgeving van Natura2000 wil extensiveren is bijvoorbeeld meer mogelijk.

Landelijke commissie

Sinds 1 tot 1,5 maand heeft de Rabobank een landelijke commissie met mensen uit het food&agri-team, waarbij accountmanagers vragen kunnen neerleggen over hoe om te gaan met bepaalde financieringsaanvragen van landbouwbedrijven. Het is echter niet zo dat verplicht alle financieringsaanvragen van boerenbedrijven via deze commissie moeten, de accountmanager bepaalt uiteindelijk of aanvragen hier terechtkomen.

De Rabobank woordvoerder wijst erop dat het juist ook in het belang van ondernemers is om kritisch te zijn over financieringsaanvragen, en dat uiteindelijk altijd sprake is van maatwerk.

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur
Meer over


Beheer