Doorgaan naar artikel

Rabobank leent extra geld uit voor transitie, maar schrapt geen schuld

Rabobank is bereid € 3 miljard aan extra kredieten te verstrekken voor de verduurzaming van de landbouw.

rabobank transitie landbouw

Kwijtschelden van schulden wil Rabobank niet. Foto: Canva/Sean Pavone

Rabobank is bereid € 3 miljard aan extra kredieten te verstrekken voor de verduurzaming van de landbouw.

De bank is echter niet van plan om schulden te schrappen, zoals stikstofgespreksleider Johan Remkes vorig jaar opperde na de presentatie van zijn advies. Nu het Landbouwakkoord is geklapt, laat Rabobank weten wat er namens de bank op tafel lag bij de gesprekken. “Wij helpen boeren met het aanpassen van hun bedrijfsmodel. Dat doen we door € 3 miljard aan extra leningen te verstrekken met bijzondere voorwaarden en kortingen.” Dat bedrag komt bovenop de € 13 miljard die de bank al in Nederland heeft uitstaan bij de boeren.

Naar duidelijkheid snakken

De bank kent al langere tijd aangepaste pakketten voor melkveehouders die verduurzamen, inclusief kortingen op rente. De stranding van het Landbouwakkoord maakt het voor de klanten van de bank niet duidelijker. “Nederland snakt naar duidelijkheid over de toekomst van onze landbouw met perspectief voor de boer, tuinder én de natuur. Onze klanten willen weten waar ze aan toe zijn”, zegt Kirsten Konst, lid van de groepsdirectie.

Volgens haar kan omschakeling naar duurzame landbouw alleen slagen als alle partijen meedoen en de regels duidelijk zijn. De bank kondigde zelf vorig jaar al aan voorzichtig te zijn met extra kredieten aan melkveehouders in de buurt van kwetsbare natuurgebieden.

Rabobank wil geen schulden kwijtschelden

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers kondigde de bank aan € 30 miljard uit te trekken voor de energietransitie en zelf vijftig extra mensen in te zetten die boeren kunnen helpen bij de transitie.

Kwijtschelden van schulden wil de bank niet. “Dat zou heel onverstandig zijn en bovendien: het kan niet. Onze spaarders en klanten, maar ook de toezichthouders, verwachten dat een bank betrouwbaar en stabiel is. Het afschrijven van gezonde leningen draagt daar niet aan bij. Kortom, schulden kwijtschelden: nee. Onze rol pakken om boeren te helpen, of ze nu willen stoppen, omschakelen of verplaatsen: ja. Graag zelfs. Want zo werken we aan perspectief voor de boer én voor de natuur.”

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin