Skip to content

Rabobank: weer veel onzekerheid agrisector in 2020

Onderzoekers van Rabobank voorzien opnieuw onzekere tijden in de food&agri-sector.

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: ANP - Foto: Lex van Lieshout

Foto: ANP

Onderzoekers van Rabobank voorzien opnieuw onzekere tijden in de food&agri-sector als de druk op de markt van bepaalde risico’s zo hoog blijft als dit jaar. Daarmee doelt de bank onder meer op politieke en klimatologische risico‘s.

Dat schrijft Rabobank in een prognoserapport voor de wereldwijde handel in de food&agri-sector in 2020.

Voorbeelden zijn de aanhoudende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de gevolgen van AVP in China, de lage prijzen voor koffiebonen en suiker en de stilgevallen handel in sojabonen.

Prognoses landbouwmarkten

Een en ander komt naar voren in de prognoses voor diverse landbouwmarkten. Daarin staat onder meer dat miljoenen boeren in Midden-Amerika, Afrika en Azië in armoede leven door een overaanbod op de koffiemarkt. Volgens de bank hangen veel voorspellingen die zij doen in het rapport wel sterk af van de tweestrijd tussen Peking en Washington. In het gunstigste scenario zouden de Verenigde Staten en China hun handelsconflict oplossen en kan China zijn varkensstapel weer aanvullen bij AVP-beheersing. Dat zou vervolgens de vraag naar sojabonen weer kunnen stimuleren, waardoor de prijzen die boeren voor hun bonen krijgen ook weer stijgen.

Voedselconsumptie China toont klein herstel

AVP heeft 55% van de varkensstapel in China uitgemoord, waarmee een wereldwijd tekort aan varkens- en dierlijk eiwit is ontstaan. Rabobank verwacht voor 2020 echter weer een licht herstel van de voedselconsumptie in China, onder andere veroorzaakt door een transitie naar andere dierlijke eiwitbronnen – zoals kip en vis – en de wederopbouw van grote industriële bedrijven.

Geen extreme weersomstandigheden verwacht

Rabobank voorziet in 2020 geen extreme weersomstandigheden. Dat was afgelopen jaar wel het geval, waarmee de prijzen voor bepaalde producten fors zijn beïnvloed. Zo ervoeren de Verenigde Staten het natste voorjaar ooit gemeten, waardoor het zaai- en oogstmoment uitgesteld werden. Oogstopbrengsten in grote delen van Europa zijn negatief beïnvloed door hittegolven en op veel plekken heerst altijd nog een neerslagtekort.

Wel ziet de bank een ‘aanzienlijk risico’ van een Amerikaanse recessie in de tweede helft van volgend jaar. Zo’n neergang van de grootste economie van de wereld kan de prijs van landbouwproducten verder onder druk zetten.

Snel delen

Afbeelding
Stefan Essink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin