Doorgaan naar artikel

Voedingsindustrie draait recordomzet

De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie draaide in juni dit jaar de grootste omzet ooit.

De geproduceerde hoeveelheid voedingsmiddelen stijgt minder hard dan de omzet. - Foto: Anne van der Woude premium

De geproduceerde hoeveelheid voedingsmiddelen stijgt minder hard dan de omzet. - Foto: Anne van der Woude

De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie draaide in juni dit jaar de grootste omzet ooit. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent voor deze maand een omzetindex van 143,0 (100 = omzet in 2015). Dat is nog niet eerder zo hoog geweest sinds januari 2005, toen het CBS startte met het bijhouden van deze gegevens.

De omzet in voedingsmiddelen is sterk gestegen omdat de afzetprijzen ook flink omhoog zijn gegaan. Volgens gegevens van het CBS draaide de voedingsmiddelenindustrie in juni een omzet die 25,9% hoger ligt dan vorig jaar juni. De geproduceerde hoeveelheid voedingsmiddelen is echter het afgelopen jaar met slechts 1,9% is gestegen. Het productievolume was in juni dit jaar zelfs aan de magere kant.

Het CBS berekent voor juni 2022 een productie-index van 103,9 (100 = gemiddeld productievolume in 2015). De periode van januari 2019 tot en met juni 2022 telt 41 maanden. In die 41 maanden was de productie van voedingsmiddelen in 18 maanden lager dan die in juni en in 22 maanden hoger. In april dit jaar lag het productievolume op hetzelfde niveau als in juni.

Dure grondstoffen en energie

De sterke prijsstijging van voedingsmiddelen komt ook tot uiting in de producentenprijsindex (PPI) die het CBS iedere maand berekent voor diverse bedrijfstakken in Nederland. De PPI geeft weer hoe de afzetprijzen zich ontwikkelen in de bedrijfstakken. Voor voedingsmiddelen bedroeg de PPI in juni dit jaar 138,9 punten (100 = gemiddelde afzetprijzen in 2015). Dat was de hoogste index die het CBS ooit heeft berekend voor voedingsmiddelen. En de afzetprijzen lagen 22,5% hoger dan in juni 2021.

De oorzaak van de stijging is de toenemende kosten voor energie, grondstoffen en transport. Door het snelle herstel na de coronacrisis begonnen de prijzen al te stijgen door toenemende vraag en niet toereikend aanbod. Dit wordt allemaal nog verder onder druk gezet door de oorlog in Oekraïne.

Consumentenprijzen stijgen mee

Ook de consument merkt de hogere prijzen voor voedingsmiddelen. Het CBS berekende voor juli dit jaar een consumentenprijsindex (CPI) voor voedingsmiddelen van 124,7 (100 = gemiddelde 2015). Dat is 12,3% hoger dan dezelfde maand een jaar eerder.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin