Doorgaan naar artikel

5% van Nederlanders wil geen dierlijk voedsel

Slechts 5% van de Nederlanders vindt het belangrijk dat hun voeding geen dierlijke producten bevat.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

5% van de Nederlanders vindt het belangrijk dat hun voeding geen dierlijke producten bevat.

Bij zo’n 19% speelt de productie van soja hierin een rol. Deze groep twijfelt sterk aan de duurzaamheid van soja doordat bossen worden gekapt voor de productie. Dat blijkt uit een consumentenonderzoek dat plantaardig voedselproducent Alpro heeft laten uitvoeren door marktonderzoeksbureau RuigRok NetPannel.

Kappen van bossen

Volgens Alpro berust de kritiek op de sojaproductie op een misverstand. Sojaplantages worden vooral aangelegd voor de productie van veevoer. Sojaproducenten die producten maken voor consumenten, zoals in het geval van Alpro, zien erop toe dat er geen bossen worden gekapt voor de productie, en hun bonen zijn vaak afkomstig uit Europa en Canada. Als het doel van het bedrijf is om duurzaam voedsel te leveren, zou het tegen de eigen boodschap ingaan om bossen te kappen voor de productie. Het grootste probleem blijkt dan ook te zijn dat consumenten onvoldoende geïnformeerd zijn over de herkomst van de producten, stelt Alpro.

Bewustzijn klimaatproblemen

Verder blijkt uit het onderzoek van Alpro dat de overstap op plantaardig voedsel bij het merendeel van de deelnemers nog een stap te ver is. Smaak en gezondheid blijken de belangrijkste aspecten te zijn waarop mensen hun voedselkeuze baseren. Het is echter wel zo dat alhoewel duurzaamheid dus een minder grote overweging blijkt voor de meeste consumenten, de meerderheid er wel op let. Zo zegt een groot deel van deze groep de bewuste stap te maken om minder vlees te eten en er op te letten dat ze niet te veel verpakkingsmateriaal gebruiken. Het groeiende bewustzijn van de klimaatproblemen blijkt hier de voornaamste bewegingsreden voor te zijn.

Snel delen

Viktor Bjarnason

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin