Skip to content

Vakbonden: geef arbeidsmigrant slachthuis vast contract

Alle flexwerkers in slachthuizen moeten een vast contract krijgen. Dat vinden vakbonden CNV en FNV.

Personeel aan het werk in een varkensslachterij. - Foto: ANP premium

Personeel aan het werk in een varkensslachterij. - Foto: ANP

Alle flexwerkers in slachthuizen moeten een vast contract krijgen. Dat bepleiten vakbonden CNV en FNV in een brief aan demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Volgens de bonden moeten de veelal arbeidsmigranten structureel flexwerk doen tegen lage lonen, zonder dat ze mogen overstappen naar een concurrent en zonder vertegenwoordiging in ondernemingsraden.

Veel arbeidsmigranten

In de slachthuizen werken volgens de bonden ongeveer 12.000 mensen, waarvan bijna 11.000 als flexwerker van uitzendbureaus. Vier op de vijf flexwerkers zou arbeidsmigrant zijn, bijvoorbeeld uit Oost-Europa. Zij worden vaak gehuisvest door de uitzendbureaus, die daarvoor maximaal een kwart van het lage loon van arbeidsmigranten kunnen inhouden. Omdat bovendien weinig arbeidsmigranten bekend zijn met hun rechten onder de cao kunnen ze niet goed voor zichzelf opkomen, volgens CNV en FNV.

Duits voorbeeld

Volgens de bonden kunnen vaste contracten de werknemers beschermen. Daarbij wijzen ze naar Duitsland, waar een soortgelijk probleem vorig jaar ook met verplichte vaste contracten werd bestreden. De nieuwe wet kwam snel tot stand nadat vier grote vleesfabrieken in Duitsland moesten sluiten nadat tientallen arbeiders het coronavirus opliepen, volgens de Duitse regering als gevolg van de slechte woon- en werkomstandigheden.

Motie vaste contracten

In Nederland raakten vorig jaar onder meer personeelsleden van slachterij Vion in Groenlo met het coronavirus besmet, mogelijk ook door krappe huisvesting. Eind vorig jaar werd een motie van SP‘er Frank Futselaar voor vaste contracten in de vleesindustrie als de norm in de Tweede Kamer aangenomen. In een reactie daarop schreven minister Koolmees en minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) deze wens te begrijpen, maar ook te snappen dat werkgevers in de vleesindustrie ‘wendbaar’ willen zijn.

In april sprak Koolmees nog over de kwestie met de vakbonden. Toen gaf hij aan over hun eis te zullen nadenken. FNV en CNV willen dat er snel stappen worden gezet.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin