Skip to content

Fonterra-leden voor wijziging kapitaalsstructuur

Fonterra-leden hebben voor wijziging van kapitaalsstructuur gestemd.

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: Canva premium

Foto: Canva

De leden van Fonterra hebben met een ruime meerderheid (85%) voor aanpassing van de kapitaalstructuur van de coöperatie gestemd.

Coöperatievoorzitter Peter McBride geeft aan dat zowel het bestuur als het management van mening is dat deze stap in het beste belang van de coöperatie is.

Dira nog probleem

Probleem is wel dat de wijzigingen nog niet direct kunnen worden doorgevoerd. Dat heeft te maken met de Dairy Industry Restructuring Act (Dira), een speciale wet die in het leven werd geroepen om concurrenten een kans te bieden na het ontstaan van Fonterra in 2001. Landbouwminister Damien O’Connor liet de zuivelonderneming eerder al weten problemen te zien om de Dira waar nodig aan te passen. Zonder extra maatregelen twijfelt hij of de wijzigingen op de lange termijn in het beste belang zijn van de Nieuw-Zeelandse melkveehouders. Fonterra geeft aan samen met de overheid te willen onderzoeken op welke manier de aanpassing wel doorgevoerd kan worden. Fonterra’s bedoeling is om de wijziging zo snel mogelijk na de start van komend melkjaar in te voeren

Eigendom en zeggenschap beschermen

Een van de aanleidingen voor aanpassing van de kapitaalstructuur is een te verwachten afname van de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland. Ook is sprake van toenemende concurrentie. De wijziging beperkt onder meer de investeringen van niet-leden in het beursgenoteerde Fonterra Shareholders Fund om het eigendom en de zeggenschap van de leden-melkveehouders te beschermen. Ook wordt de prijs van aandelen voor leden niet langer beïnvloed door externe investeerders. Leden hebben minder aandelen nodig voor de levering van melk, de toe- en uittreedtermijn wordt aangpast, er komt een maximum aantal aandelen per melkleverantie en de mogelijkheid voor share- en contractmelkers om aandelen te kopen.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin