Skip to content

EU-doel biologisch areaal buiten bereik

Het Europese areaal biologische landbouw zal tot 2031 stijgen tot 15%.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Foto: Koos Groenewold premium

Foto: Koos Groenewold

Het Europese areaal biologische landbouw zal tot 2031 stijgen tot 15%, veel minder dan het doel (25%) dat de Europese Commissie zich stelt in de Boer-tot-Bordstrategie.

Daarvan gaan de rekenmeesters van de Europese Commissie uit bij de presentatie van de jaarlijkse vooruitzichten voor de Europese land- en tuinbouw in de Agricultural Outlook.

Ondersteunende maatregelen ontbreken

Het totale landbouwareaal zal iets dalen, is de verwachting. Dat de doelstellingen voor de biologische landbouw niet worden bereikt, heeft te maken met het ontbreken van ondersteunende maatregelen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid of de Green Deal.

Afhankelijk van vraag

De stijging van het biologisch areaal is afhankelijk van de vraag naar biologische producten en die zal zich niet sneller ontwikkelen in de komende tien jaar. Als er extra steun komt voor de biologische sector, kan dat veranderen, aldus de outlook.

Zorg over milieu en klimaatverandering

De vooruitzichten stellen dat de consument zijn keuzes meer laat leiden door de zorg over het milieu en de klimaatverandering. Dat zal effect hebben op de productieprocessen in met name de dierlijke sectoren, aldus het rapport. De consumptie van vers fruit en groente zal toenemen als gevolg van de toenemende aandacht voor gezonde voeding.

Geen extra beleidsmaatregelen

De cijferaars tekenen bij hun vooruitzichten aan dat het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid wel is meegewogen, maar dat er geen extra (ondersteunende) beleidsmaatregelen op basis van de Boer-tot-Bordstrategie zijn verondersteld. Ook de effecten van de nationale strategische plannen, waaraan de 27 lidstaten nu werken, zijn niet in de vooruitzichten meegerekend.

Groeiende waarde

Volgens de outlook groeit de waarde van de landbouwproductie in de Europese Unie ongeveer 0.7% per jaar,. De akkerbouw heeft te maken met een dalende trend (-0,5%) terwijl de dierlijke sectoren iets minder hard groeien dan tot nu toe.

Energie- en kunstmestkosten

Energie- en kunstmestkosten zullen tot stijgen tot ruim een vijfde van alle kosten (22%). De stijging van de bruto toegevoegde waarde daalt tot ongeveer 1% per jaar tot 2031, vergeleken met jaarlijks 3% in de afgelopen 10 jaar.

De landbouwinkomens per arbeidskracht blijven ongeveer gelijk, terwijl het aantal werkkrachten in de landbouw licht daalt.

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin