Skip to content

WUR-onderzoekers ontwikkelen 3D-eiwitpasta

Onderzoekers hebben een 3D-geprinte pasta van plantaardige olie en erwteneiwit ontwikkeld.

Nieuws
Food
Foto: Canva premium

Een plantaardige burger. Foto: Canva

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben een 3D-geprinte pasta van plantaardige olie en erwteneiwit ontwikkeld.

Deze pasta bootst de structuur van reuzel na, een structuur met romigheid en mondgevoel die moeilijk te vervangen lijkt. “We waren aan het experimenteren met verschillende structuren en toen kwam de 3D-printer om de hoek kijken. Daarmee is het mogelijk om vormen te creëren die dezelfde opbouw hebben als de dierlijke vetten die we proberen te vervangen. Ons onderzoek was trouwens niet alleen gericht op voedingsmiddelen; wij zien dit als een van de mogelijkheden. Andere toepassingen kunnen variëren van het vervangen van synthetische polymeren in tandvullers of scaffolds voor het genereren van zachte weefsels”, aldus één van de onderzoekers.

Eerst hebben we ons gericht op het creëren van de perfecte sappige structuur, de volgende stap is smaak

Het mengsel in productie nemen als een van de ingrediënten in een plantaardige burger is de volgende stap. Daaraan werken de onderzoekers samen met de vleesvervangersindustrie. Deze samenwerking richt zich vooral op het smaakvol verwerken van de vette eiwitpasta in vleesvervangers. “Eerst hebben we ons gericht op het creëren van de perfecte sappige structuur, de volgende stap is smaak.” Ook onderzoeken ze de mogelijkheden om vetvezels aan te maken en vitamines toe te voegen.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin