Skip to content

Rabobank: moeizame logistiek drukt kwaliteit tafeldruiven

De handel in tafeldruiven bereikte in 2020/2021 een record. De kwaliteit laat soms te wensen over vanwege logistieke problemen.

Nieuws
Food
Foto: Canva/Fordvika premium

Foto: Canva/Fordvika

De handel in tafeldruiven, die onbewerkt door consumenten worden gegeten, bereikte in 2020/2021 een record van 4,3 miljoen ton. De kwaliteit laat echter soms te wensen over vanwege logistieke problemen.

Dat meldt Rabobank in een rapport over de wereldwijde tafeldruivenmarkt.

Tafeldruiven is een van de meest verhandelde fruitsoorten ter wereld. Volgens Rabobank wordt de moeizame logistiek veroorzaakt door lockdowns, een tekort aan arbeidskrachten en strenge Covid-regels in China. Door de langere transportduur blijven aanhoudende kwaliteitsproblemen spelen in de afzetmarkten, schrijven de Rabo-analisten. Ook dit seizoen 2022/2023 blijft de logistiek een belangrijke beperking vanwege de beperkte beschikbaarheid van reefercontainers voor gekoelde en ingevroren producten.

Ondanks de moeizame logistiek floreerde de handel in tafeldruiven afgelopen seizoen 2021/2022 door herstel van de productie in Chili en India. Ook Peru leverde veel druiven aan importerende landen. En in Turkije en Zuid-Afrika groeide de productie van tafeldruiven, constateren de analisten van Rabobank.

China grootste consument tafeldruiven

China is de grootste consument van tafeldruiven in de wereld. Echter, de export naar China stagneerde vanwege logistieke problemen. De consumenten in de EU eten steeds minder tafeldruiven. De EU importeerde de laatste 10 jaar 4% meer druiven, maar de eigen productie daalde harder. De consumptie in de Verenigde Staten stijgt heel lichtjes, meldt het rapport. “De binnenlandse productie en de export zullen licht afnemen, terwijl de import toeneemt buiten het groeiseizoen in Californië.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin