Doorgaan naar artikel

Aardappelsector VS wil importheffing op frites uit EU

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Fritesproductielijn bij Aviko. Telers moeten een inschatting maken van hun kansen op de fritesmarkt, zegt Keimpe van der Heide. - Foto: Jan Willem Schouten

Fritesproductielijn bij Aviko. Telers moeten een inschatting maken van hun kansen op de fritesmarkt, zegt Keimpe van der Heide. - Foto: Jan Willem Schouten

De Amerikaanse aardappelsector vindt dat de Europese aardappelverwerkers frites dumpen in de VS.

De Amerikaanse aardappelsector vraagt de regering Trump om de importtarieven te verhogen voor frites uit de EU. De sector vindt dat de Europese aardappelverwerkers frites dumpen in de VS. Dat is vooral dit jaar het geval omdat de vrieshuizen hier vol liggen. Door de coronacrisis is de afzet naar de out-of-home markt vrijwel weggevallen.

90% van de geïmporteerde Europese frites uit Nederland en België

De Amerikaanse National Potato Council (NPC) heeft het vooral gemunt op de verwerkers in Nederland en België, blijkt uit een brief van de NPC aan de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger. Volgens de NPC komt ongeveer 90% van de geïmporteerde Europese frites uit Nederland en België, meldt het Amerikaanse vakblad Spudman. Momenteel geldt er een tarief van 8% op diepgevroren frites uit de EU. De NPC vraagt om een verhoging met nog eens 100%.

Lees verder onder de tweet

De NPC stelt dat de invoer vanuit de EU de laatste jaren fors is toegenomen. In 2015 bedroeg de invoer van diepgevroren frites ongeveer 15.700 ton met een waarde van $ 12,2 miljoen (€ 10,4 miljoen). In 2019 was dat gestegen naar ongeveer 87.000 ton met een waarde van $ 101,2 miljoen (€ 86,3 miljoen). “Dit betekent een toename van het volume met 450% en een waardestijging van meer dan 700% in 5 jaar”, schrijft de NPC. “Deze ontwikkeling wordt vooral gedreven door de goedkopere import uit België en Nederland, die samen goed zijn voor ongeveer 90% van alle EU-import van diepgevroren frites in de VS.”

Uitdaging voor Amerikaanse telers en verwerkers

Volgens de NPC is de groeiende import een uitdaging voor de Amerikaanse aardappeltelers en verwerkers. Door de coronacrisis is de import vanuit de EU de eerste 4 maanden van dit jaar sterk gestegen, zegt NPC-adviseur Matt Lantz in Spudman. “De EU-invoer van januari tot en met april had een waarde van bijna $ 50 miljoen (€ 42,6 miljoen).”

Eerder dit jaar vroegen de brancheorganisaties Potatoes NZ in Nieuw-Zeeland en Ausveg in Australië hun regeringen de import van frites uit Europa te beperken. Ook zij vrezen dat Europese verwerkers massaal goedkope frites gaan exporteren, omdat de vrieshuizen in de EU vol liggen.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin