Doorgaan naar artikel

Aarde nu al door voorraden heen

Woensdag 2 augustus was het Earth Overshoot Day: vanaf die datum verbruiken we meer voedsel en grondstoffen dan de aarde in een jaar voortbrengt.

Earth Overshoot Day valt dit jaar begin augustus. Vanaf deze datum verbruiken we meer grondstoffen en voedsel dan de aarde in een jaar voortbrengt. - Foto: Canva/christianstorto

Earth Overshoot Day valt dit jaar begin augustus. Vanaf deze datum verbruiken we meer grondstoffen en voedsel dan de aarde in een jaar voortbrengt. - Foto: Canva/christianstorto

Wij mensen gebruiken meer voedsel en grondstoffen dan de aarde in een jaar kan voortbrengen. Woensdag 2 augustus was het Earth Overshoot Day: vanaf die datum teren wij in op de reserves.

Zonder ingrijpen hebben we eigenlijk 1,7 aardes nodig. Die alarmerende boodschap komt van het Global Footprint Network, waarin voor Nederland het Wereld Natuur Fonds (WNF) participeert.

Verontrustende trend

De Overshoot Day valt weliswaar een dag later dan in 2022, maar de trend is wel degelijk verontrustend, aldus WNF. In 1975 lag deze dag nog ergens in november, in 1998 in oktober en in 2004 in september. Dit jaar dus begin augustus.

Nederland doet het sowieso beroerd, als we de cijferaars moeten geloven. In Nederland viel de Overshoot Day al op 12 april! Als de wereld als Nederland zou leven, zouden we zelfs 3,6 aardes nodig hebben.

Minderen

Natuurlijk volgt op zo’n geregisseerde proclamatie ook een oproep om het anders te doen. Minder vliegen. Vaker de fiets pakken in plaats van de auto. Minder vlees eten. Minder voedsel verspillen. Terecht spreekt WNF de consument ook aan. Schiphol draait weer overuren. In deze zomer vertrekken dagelijks 68.000 passagiers.

Ook de vleesconsumptie blijft op peil. Wakker Dier legt voor dit laatste de schuld overigens bij de supermarkten. Zij adverteren te vaak met vlees, terwijl vleesvervangers in de schappen blijven liggen. Dit is te gemakkelijk. Ergens speelt hier ook cultuur, smaak en gezondheid een rol.

Import grondstoffen, export vlees en zuivel

Terug naar de Nederlandse rol. WNF wijst onder andere op de import van grondstoffen voor veevoer. Interessant zou zijn om in deze becijfering ook de export van vlees, zuivel en eieren mee te nemen. De productie ligt weliswaar hier, maar het verzorgingsgebied ligt ruwweg ergens in de driehoek Londen-Parijs-Berlijn. Niet dat het totaalplaatje erdoor verandert, maar de frame is gauw gemaakt.

Snel delen

Image
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin