Skip to content

ACM: duurzame kip ook zonder sectorafspraken in schappen

Updated on:
Pluimvee
Nieuws
Sustainable food
Foto: ANP

Foto: ANP

Ook zonder sectorafspraken zijn er grote verbeteringen gerealiseerd op het gebied van dierenwelzijn voor de kip die in de schappen van Nederlandse supermarkten ligt.

Concurrentie tussen bedrijven kan verduurzaming juist bevorderen. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM voerde een studie uit naar het aanbod van kippenvlees in de supermarkten.

Kip van Morgen

Het toezichtsorgaan zette in 2015 een streep door een initiatief van producenten, handelaren en retailers om minimumeisen af te spreken over het welzijn van kippen. Het initiatief, dat in 2013 werd genomen, kreeg de naam Kip van Morgen. Volgens de ACM was de afspraak in strijd met de mededingingswet en het orgaan verleende daarom geen vrijstelling van het kartelverbod. “Dit rode licht veroorzaakte een brede discussie over de vraag of het mededingingstoezicht een belemmering is voor het bereiken van maatschappelijke gewenste duurzaamheidsvoordelen”, aldus de ACM.

Huidig assortiment overschrijdt minimumeisen

Naar aanleiding van haar studie stelt de autoriteit nu dat het huidige assortiment in Nederlandse supermarkten de minimumeisen van de Kip van Morgen ruim overschrijdt. En “dat het niet nodig was voor partijen in de sector om een mededingingsbeperkende afspraak te maken over de welzijnseigenschappen van kippenvlees”. Volgens de ACM komt verse kip van een snelgroeiend ras nagenoeg niet meer voor in de Nederlandse supermarkten.

Onafhankelijke keurmerken

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: “Deze studie laat zien dat supermarkten en bedrijven goed in staat zijn geweest om zelfstandig over te schakelen naar diervriendelijker alternatieven voor de ‘plofkip’. Daarbij hebben onafhankelijke keurmerken waar consumenten vertrouwen in hebben een belangrijke rol gespeeld, bijvoorbeeld het Beter Leven Keurmerk.”

Leidraad duurzaamheidsafspraken

In juli publiceerde de ACM de leidraad duurzaamheidsafspraken. Hiermee worden de mogelijkheden verruimd voor samenwerking tussen concurrerende bedrijven op het gebied van duurzaamheid. “Concurrentiebeperkingen kunnen noodzakelijk zijn om duurzame producten te krijgen. Maar concurrentie tussen bedrijven kan dus ook verduurzaming bevorderen”, aldus de ACM.

Notitie

De ACM maakt in haar studie echter de notitie dat het niet uit te sluiten is dat bij groen licht voor de Kip van Morgen snellere of verdergaande vooruitgang in kippenwelzijn zou zijn geboekt. Ook is het denkbaar dat partijen zich ondanks het oordeel van de autoriteit in 2015 hebben gehouden aan (de geest) van de afspraken van de Kip van Morgen of dat dit een focuspunt is geweest.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin