Doorgaan naar artikel

ADM levert eerste traceerbaar ontbossingvrije soja in Europa

ADM heeft een programma ontwikkeld voor zijn Noord-Amerikaanse telers, waaraan zij kunnen deelnemen om te voldoen aan de EU-ontbossingsverordening.

Geüpdatet op:
Nieuws
Sustainable food
Ontbossingsvrije soja

Foto: Canva

ADM levert zijn eerste lading Noord-Amerikaanse traceerbare, ontbossingvrije soja af in Europa, in voorbereiding op de EU-ontbossingsverordening.

ADM heeft een programma ontwikkeld voor zijn Noord-Amerikaanse telers, waaraan zij kunnen deelnemen om te voldoen aan de EU-ontbossingsverordening. Hierbij hoort een digitaal platform dat ADM heeft ontwikkeld in samenwerking met het Farmers Business Network (FBN) om data op gebied van duurzaamheid bij te houden. Naast uitstoot zorgt dit platform ook voor traceerbaarheid van de soja. Traceerbaarheid is een belangrijke element om te voldoen aan de ontbossingsverordening.

Lees ook: Certificering palmolie geeft houvast voor nieuwe EU-wet

Uitbouwen in Noord-Amerika

De agrarische handelsonderneming heeft net een pilot afgerond, waarbij ze 64.000 ton ontbossingsvrije soja leverde aan Europese klanten in 2023. In 2024 wil ADM dit programma voor traceerbaar ontbossingvrije soja verder uitbreiden naar andere locaties in Noord-Amerika.

Importeurs die niet voldoen aan ontbossingsverordening krijgen dit voorjaar te maken met hoge boetes. De verordening geldt voor rundvlees, cacao, koffie, palmolie, rubber, hout en soja. De importeur moet middels uitgebreide documentatie en goede traceerbaarheid aantonen dat de productie van deze grondstoffen niet heeft geleid tot ontbossing sinds 2021.  

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin