Skip to content

ADM stapt in zuivelvervangers

ADM gaat samenwerken met New Culture, een producent van plantaardige zuivelvervangers.

Updated on:
Business
Nieuws
Het plan is om de diervrije mozzarella in 2023 op de Amerikaanse foodservicemarkt te brengen, te beginnen met de pizzeria’s. Foto: Canva premium

Het plan is om de diervrije mozzarella in 2023 op de Amerikaanse foodservicemarkt te brengen, te beginnen met de pizzeria’s. Foto: Canva

Voedings- en handelsbedrijf ADM gaat samenwerken met New Culture, een producent van zuivelvervangers. De bedrijven gaan samen zuivelvervangers ontwikkelen en op de markt zetten.

ADM en New Culture willen zuivelvervangers ontwikkelen voor verkoop aan de foodservice en de retail. New Culture kan door de samenwerking gebruik maken van de volledige voorraad van ADM aan plantaardige ingrediënten en smaakstoffen.

Plantaardige mozzarella

New Culture ontwikkelt zuivelvervangers. Het bedrijf maakt gebruik van genetisch gemodificeerde micro-organismen, die door middel van precisiefermentatie het melkeiwit caseïne kunnen maken. Het bedrijf wil als eerste product mozzarella op de markt gaan brengen. Het plan is om de diervrije mozzarella in 2023 op de Amerikaanse foodservicemarkt te brengen, te beginnen met de pizzeria’s. Dat gaat via de afzetkanalen die ADM al heeft. Eind vorig jaar haalde New Culture $ 25 miljoen (€ 24 miljoen) op bij investeerders waaronder ADM, Dr. Oetker en Kraft Heinz.

Meer soorten zuivelvervangers ADM

Door de samenwerking hopen de bedrijven meer soorten zuivelvervangers te kunnen ontwikkelen. Volgens ADM en New Culture zijn straks de diervrije zuivelvervangers wat betreft smaak, textuur, functie en voedingswaarde niet te onderscheiden van conventionele zuivelproducten.

Diervrije kaas

ADM schat de waarde van de zuivelmarkt in de VS op $ 70 miljard (€ 69 miljard). Daarvan bestaat ongeveer 30% uit kaas. Er wordt echter nog vrijwel geen diervrije kaas op de markt gebracht, omdat de smaak en andere gewenste eigenschappen zoals uitrekken en smelten achterblijven bij kaas dat van melk is gemaakt. ADM en New Culture streven er naar hier verandering in te brengen.

ADM is al actief in het fermenteren van gewassen. Deze plantaardige grondstoffen worden gebruikt in de productie van voedingsmiddelen, dranken en voedingssupplementen.

Lees ook: Micro-organismen als nieuwe fabriekjes van melkeiwitten

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin