Afzetprijzen voedingsindustrie naar recordhoogte

30-11-2022 | |
In de slachterijen en vleeswarenindustrie was de stijging van de afzetprijzen in oktober 30% ten opzichte van vorig jaar, waarmee het de grootste jaar-op-jaar stijging is in jaren. Foto: Koos Groenewold
In de slachterijen en vleeswarenindustrie was de stijging van de afzetprijzen in oktober 30% ten opzichte van vorig jaar, waarmee het de grootste jaar-op-jaar stijging is in jaren. Foto: Koos Groenewold

De producentenprijzen in de voedingsindustrie, ofwel de afzetprijzen, liggen nog steeds op een hoog niveau.

De afzetprijzen in de voedingsindustrie zijn gestegen tot de grootste hoogte sinds de start van de meting van het CBS. Voedingsproducenten zetten hun producten in oktober voor 22% meer af dan in 2021. Dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

CBS berekende een producentenprijsindex (PPI) van 142,9 punt voor oktober (100 = gemiddelde afzetprijs 2015). Dat is een mutatie van 1,1% in vergelijking met een maand eerder. Begin dit jaar was er sprake van een snelle stijging van de afzetprijzen, dat is nu afgezwakt naar een matige groei per maand. Sinds juli 2021 zijn de afzetprijzen omhoog geschoten en in februari nog verder omhoog gegaan door de oorlog in Oekraïne.

Stijging afzetprijzen van 30%

In de slachterijen en vleeswarenindustrie was de stijging van de afzetprijzen in oktober 30% ten opzichte van vorig jaar, waarmee het de grootste jaar-op-jaar stijging is in jaren. De stijging in de plantaardige en dierlijke oliën- en vettenindustrie lijkt juist wat af te zwakken. Waar in het begin van het jaar de jaar-op-jaar stijgingen ruim boven de 30% bedroegen, zwakten die in september en oktober af naar respectievelijk 27 en 22%. Maand-op-maand is er amper meer sprake van een stijging.

Prijsstijgingen voedingsindustrie vlakken af

In de zuivelindustrie gingen de prijzen in oktober met 19% omhoog ten opzichte van vorig jaar, maar waren ze bijna een procent lager dan een maand eerder. In de meelindustrie nam de stijging weer toe tot bijna 37% na toenames van tussen de 30 en 35% in de voorgaande maanden. Tegelijkertijd waren de afzetprijzen in de brood- en deegwarenindustrie (afnemers van de meelindustrie) 12% hoger.

Zowel in de voedingsindustrie als in de gehele Nederlandse industrie vlakken de prijsstijgingen af. De prijzen in de totale industrie zijn in oktober 21% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, terwijl de jaar-op-jaar stijgingen in de voorgaande maanden tussen de 30 en 23% bedroegen. In de voedingsindustrie is de afvlakking iets minder sterk.

Nieuwe detailhandelscijfers van CBS laten zien dat winkels in voedingsmiddelen in oktober bijna 8% meer omzet maakten. Die stijging kwam volledig door hogere prijzen. De volumes daalden namelijk met ruim 3%. Bij de supermarkten was de omzetstijging nog groter met bijna 9% bij ruim 2% lagere volumes.

Medeauteur: Alieke Hilhorst

Kloosterman


Beheer