Skip to content

Agribusiness Zuid-Amerika ondervindt gevolgen Green Deal

Updated on:
Achtergrond
Sustainable food
In de Tiplam-terminal in Santos, Brazilië, worden sojabonen op een schip geladen. Het land krijgt net als veel andere Zuid-Amerikaanse landen te maken met de Europese Green Deal. - Foto: Reuters

In de Tiplam-terminal in Santos, Brazilië, worden sojabonen op een schip geladen. Het land krijgt net als veel andere Zuid-Amerikaanse landen te maken met de Europese Green Deal. - Foto: Reuters

Europa wil in zijn Boer-tot-Bord-strategie meer doen tegen tegen ontbossing in Zuid-Amerika. Dit gaat forse impact hebben op de agribusiness op dat continent.

De Green Deal van de Europese Unie (EU) raakt ook de agribusiness in Zuid-Amerika. Brazilië is als grootste exporteur van agrarische producten de eerste die ermee wordt geconfronteerd. Ook landen als Argentinië, Paraguay en Uruguay zullen er, door de aard van hun producten, al snel mee moeten leren omgaan. Na Brazilië is Argentinië een belangrijke landbouwexporteur. Beide horen bij de grootste producenten en exporteurs van sojabonen, sojameel en -olie. De ruimte die nodig is voor de productie van deze soja wordt door veel mensen, actiegroepen en ngo’s gezien als de reden voor de ontbossing in de regio. Ontbossing is veruit de grootste bron van CO2-uitstoot in Brazilië. Milieudeskundigen schatten dat de ontbossing in de Amazone dit jaar zeker uit zal komen op 15.000 vierkante kilometer of 1.500.000 hectare. Uit een publicatie van 17 juli in het tijdschrift ‘Science’, blijkt dat ongeveer 20% van de Braziliaanse soja-export afkomstig is uit illegaal ontboste gebieden.

Embargo op producten

De Boer-tot-Bord-strategie is een van de belangrijke acties binnen de Green Deal. Het doel is ervoor te zorgen dat de hele voedselketen (van productie, transport en distributie tot consumptie) een neutrale of positieve impact heeft op het klimaat en milieu. In de praktijk zal het geproduceerde voedsel bij het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, zoals bodem en water, een ecologische voetafdruk moeten hebben die bijdraagt aan het herstel van het milieu en klimaatverandering tegengaat.

Ontbossing van de Amazone om zo het landbouwareaal uit te breiden, roept wereldwijd reacties op. De Green Deal voorziet in een systeem om de oorsprong van producten te verifiëren, wat een embargo op producten, zoals bijvoorbeeld soja, afkomstig uit ontbossingsgebieden vergemakkelijkt. Dat heeft al snel tot reacties van soja-importerende landen geleid.

Amsterdam Declarations Partnership

Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk vormen samen het Amsterdam Declarations Partnership dat zich inzet voor duurzame productie van landbouwproducten. Samen met België, dat geen lid is, hebben ze vorige week de Braziliaanse vicepresident Hamilton Mourão, tevens directeur van de nationale raad voor de bescherming van de Amazone, een brief gestuurd. Daarin wordt grote bezorgdheid uitgesproken over de alarmerende toename van de branden en wordt de regering opgeroepen om onmiddellijk actie te ondernemen om de ontbossing te stoppen. In de brief hebben de ondertekenaars ook laten weten dat de toename van de ontbossing het moeilijk maakt om producten uit Brazilië te kopen. Samen waren deze landen in de periode van januari tot augustus goed voor de import van $ 6,77 miljard aan landbouwproducten uit Brazilië. Van die landen staat Nederland met $ 2,63 miljard op de eerste plaats met als belangrijkste producten soja, sojaschroot en sinaasappelsap.

Snel delen

Jos van de Vooren

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin