Skip to content

AlgaeParc versnelt met subsidie innovatiekansen mkb

AlgaeParc, de proeffabriek van WUR, heeft een subsidie gekregen van € 1.034.115 vanuit React-EU.

Updated on:
Business
Achtergrond
Het Algae Production and Research Center in Wageningen ontwikkelt de kennis en technologie die nodig is om op grootschalige wijze microalgen te telen als grondstof voor voedsel, veevoer, brandstof en chemicaliën. - Foto: ANP premium

Het Algae Production and Research Center in Wageningen ontwikkelt de kennis en technologie die nodig is om op grootschalige wijze microalgen te telen als grondstof voor voedsel, veevoer, brandstof en chemicaliën. - Foto: ANP

AlgaeParc, de proeffabriek van Wageningen University & Research (WUR), heeft een subsidie gekregen van € 1.034.115 vanuit React-EU. Het bedrag wordt onder meer gebruikt voor nieuwe screeningsystemen met een versnelde selectie van algenstammen. Hiermee kunnen mkb-bedrijven en start-ups hun innovaties versnellen. Bovendien komt er meer capaciteit beschikbaar om bedrijven te helpen.

Sinds 2016 biedt AlgaeParc ondersteuning aan mkb’ers en start-ups door hen gebruik te laten maken van een deel van de faciliteiten. Twee bedrijven, Fumi en Algreen, zijn opgericht op basis van onderzoek dat bij AlgaeParc is gedaan. Momenteel maken drie mkb-bedrijven gebruik van de faciliteiten en hebben elf andere bedrijven interesse getoond.

“Dankzij de subsidie kunnen we onze capaciteit en flexibiliteit vergroten, waardoor ook deze bedrijven in de toekomst hun technologieën op het gebied van microalgenproductie en bioraffinage verder kunnen ontwikkelen”, vertelt Maria Barbosa, professor bioprocess engineering bij WUR. “Wij hebben deze bedrijven gevraagd aan welke apparatuur zij het meest behoefte hebben en deze gaan we middels het subsidiebedrag aanschaffen.”

Versnelde selectie

Er blijkt vooral behoefte te zijn aan nieuwe screeningsystemen met een versnelde selectie van algenstammen. Barbosa: “Er zijn veel verschillende soorten algenstammen. Sommige bevatten meer vet en andere meer eiwit. Het mooie is dat je algen tijdens je proces kunt sturen. Met de nieuwe screeningsystemen kan een versnelde selectie van algenstammen plaatsvinden. Daarnaast komt er een bioraffinage-unit, waarmee naast biomassa ook functionele ingrediënten geïsoleerd kunnen worden. Verder wordt de productie- en testcapaciteit op laboratorium-, pilot- en demonstratieschaal uitgebreid en kunnen innovatieve sensoren worden ingezet om een betere productkwaliteit te realiseren.”

De vraag naar microalgen neemt met 15% per jaar toe

De professor benadrukt het belang van deze kostbare investeringen. “Algen zijn booming. Het zijn microplanten met een zeer hoge productiviteit en nemen stikstof, fosfor en CO2 op. Ze bevatten heel veel eiwit, tot 70% van droge stof, en verschillende soorten vetten en zijn daardoor een goede vervanger van palm- en visolie. De vraag naar microalgen neemt met 15% per jaar toe. Er is al veel onderzoek gedaan en mkb’ers en start-ups willen graag nieuwe producten in de markt zetten. Helaas brengen de grote investeringen in de ontwikkelingsfase grote risico’s met zich mee en zijn deze voor een individueel bedrijf moeilijk te financieren. Wij kunnen daarbij helpen, zodat productontwikkeling meer en gemakkelijker kan plaatsvinden. Met onze techniek kunnen bedrijven nieuwe technologieën testen en ontwikkelen en zodoende hun kansen vergroten, innovaties versnellen en hun risico’s verminderen. Op deze manier wordt de transitie naar een circulaire en duurzame bio-economie ondersteund.”

Eind 2023 is AlgaeParc 2.0 naar verwachting gereed. Barbosa verwacht dat de extra capaciteit in de loop van volgend jaar beschikbaar komt, zodat dan al meerdere bedrijven van de faciliteit gebruik kunnen maken.

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin