Doorgaan naar artikel

Australische retailer verandert landschap zuivelsector

Australische Coles gaat melk direct van boeren betrekken: 400 miljoen kilo, voor kaas en verse melk.

Geüpdatet op:
Bedrijven
Achtergrond
Supermarkt van Coles. - Foto: René Groeneveld

Supermarkt van Coles. - Foto: René Groeneveld

Het Australische Coles gaat melk direct van boeren betrekken: 400 miljoen kilo, voor kaas en verse melk.

Coles Brand Australische kaas en verse melk is nu nog afkomstig van zuivelverwerkers. Deze kopen de melk van boeren, op basis van contracten waarmee de verwerker de boerderijprijs kan bepalen. Onder het nieuwe inkoopmodel zal Coles een boerderijprijs rechtstreeks aan boeren aanbieden. Het betaalt verwerker Saputo om Coles Brand-kaas te maken in zijn twee fabrieken in de deelstaat Victoria met melk die door Coles wordt geleverd.

De directe aankoop van melk van boeren verandert het landschap van de melkveehouderij in Australië. Coles kan de boerderijprijs bepalen die het aan boeren biedt. Tot nu toe zijn het de verwerkers die de prijzen hebben bepaald. In de meeste gevallen doen ze dat nog steeds. Coles heeft inmiddels 60 van de 5.700 melkveebedrijven in Australië gecontracteerd.

Coles biedt nu leveringszekerheid en heeft een directe relatie met melkveehouders

De nieuwe structuur biedt Coles leveringszekerheid en een directe relatie met melkveehouders. De supermarktgigant heeft al duizenden directe inkoopcontracten met Australische boeren in de rundvlees- en vee-industrie, in eieren en verse producten en ook in de markt voor verpakt voedsel.

400 miljoen liter melk

Coles zuivelmodel is in 2020 met succes uitgerold in Zuid-Australië en West-Australië. Alle verse melk van Coles Brand in beide deelstaten is nu afkomstig van rechtstreeks gecontracteerde boeren aldaar.

Ruim 60 melkveebedrijven leveren daarvoor al hun melk aan Coles onder rechtstreekse contractovereenkomsten. Door nu ook rechtstreeks in te kopen voor Coles Brand kaas verwacht het bedrijf dit aantal te verhogen naar ongeveer 100 melkveebedrijven in het hele land. Die moeten de supermarktketen jaarlijks van meer dan 400 miljoen liter melk voorzien.

Coles investeert in overleg met melkveehouders direct in duurzaamheidsprojecten op boerderijen

Boeren die rechtstreeks aan Coles leveren, hebben geen relatie meer met de verwerkingsfabriek. Hun contactpersoon is de melkafdeling van Coles. Melkveehouders die rechtstreeks aan Coles leveren, kunnen kiezen tussen contracten voor één, twee of drie jaar, met transparante prijzen. Ze kunnen een vaste melkprijs krijgen, maar volgens Coles geven contractnemers er de voorkeur aan om alleen een minimumprijs voor de lange termijn vast te leggen. Die ligt op een dermate hoog niveau dat ze plannen kunnen maken voor de toekomst.

Het direct sourcing-model geeft Coles de kans om te werken aan zijn toezegging om te investeren in een duurzame toekomst voor de Australische zuivelsector. Melkveehouders die een direct contract hebben met Coles, treden automatisch toe tot de Coles Sustainable Dairy Development Group. Met deze groep investeert Coles in overleg met melkveehouders direct in duurzaamheidsprojecten op boerderijen. Het bedrijf levert mastitis-testen, defibrillatoren voor de boerderij, marktrapporten en kennis via ruwvoer- en graanmarktupdates, Covid-veilige bedrijfsplannen, maskers en ontsmettingsmiddelen. Ook voert het diverse onderzoeken uit.

Lees verder onder foto

Verse melk in de schappen van Coles. - Foto: René Groeneveld
Verse melk in de schappen van Coles. – Foto: René Groeneveld

Snel delen

Image
René Groeneveld

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin