Doorgaan naar artikel

Bedrijven gaan meer betalen voor slecht recyclebare verpakking

Het Afvalfonds verhoogt de heffing die bedrijven betalen voor inzameling en recycling van verpakkingen als deze slecht te recyclen zijn.

Nieuws
Food
Verpakkingen die te klein zijn om goed gesorteerd te worden of die bestaan uit verschillende materialen zijn moeilijk te recyclen. - Foto: Canva/Dzmitry Palubiatka premium

Verpakkingen die te klein zijn om goed gesorteerd te worden of die bestaan uit verschillende materialen zijn moeilijk te recyclen. - Foto: Canva/Dzmitry Palubiatka

Stichting Afvalfonds Verpakkingen gaat de heffing verhogen die bedrijven betalen voor de inzameling en recycling van hun verpakkingen als deze slecht te recyclen zijn. Hiermee hoopt de stichting verduurzaming te versnellen.

Met het instellen van deze tariefdifferentiatie ontmoedigt de stichting het gebruik van slecht recyclebare verpakkingen en worden goede alternatieven beloond. In 2019 stelde het Afvalfonds al een korting op het reguliere tarief voor plastic in voor goed recyclebare verpakkingen. Algemeen directeur van de Stichting, Hester Klein Lankhorst: ” We gaan nu een stap verder met onze aangepaste tariefdifferentiatie: we verhogen het reguliere tarief voor plastic, waardoor het gebruik van slecht recyclebare verpakkingen duurder wordt.” Hoe hoog het tarief wordt is nog niet bekend.

Zwaarder belasten

Bedrijven die verpakte producten op de markt brengen, betalen een heffing over deze verpakkingen aan het Afvalfonds. Hiermee worden de kosten van inzameling en recycling vergoed. Ieder jaar ontvangt het Afvalfonds ongeveer € 300 miljoen aan heffingen. Nu is de hoogte van de heffing nog gebaseerd op de kosten van inzameling en recycling en is deze voor iedere producent gelijk. Door slechte verpakkingen zwaarder te belasten, worden de kosten eerlijker verdeeld.

Lankhorst: “Hiermee wordt een nog grotere groep producenten/importeurs gestimuleerd om goed recyclebare verpakkingen te gaan gebruiken. De komende jaren willen wij onze tariefdifferentiatie nog verder verfijnen om het vepakkingsbeleid van bedrijven steeds meer te sturen. Zo gaan we bijvoorbeeld ook onderzoeken of we het gebruik van gerecycled plastic in nieuwe verpakkingen kunnen belonen met een lager tarief. Jaarlijks stellen wij de tarieven opnieuw vast.”

27% verpakkingen recyclebaar

Uit onderzoek van Wageningen UR blijkt dat maar 27% van alle verpakkingen goed recyclebaar zijn. Verpakkingen die moeilijk te recyclen zijn bijvoorbeeld verpakkingen die te klein zijn om goed gesorteerd te worden of die bestaan uit verschillende materialen. Het kabinet wil dat in 2025 de helft an de kunststofverpakkingen wordt gerecycled.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin