Belgische spoorwegen zoeken aanbieders lokale producten

06-09 | |
Het is volgens NMBS niet de bedoeling dat er winkels op de stations komen, maar juist makkelijke en snelle afhaalpunten. - Foto: Frank Barning/Pexels
Het is volgens NMBS niet de bedoeling dat er winkels op de stations komen, maar juist makkelijke en snelle afhaalpunten. - Foto: Frank Barning/Pexels

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) zoekt aanbieders in de korte keten om verse, lokale producten aan te bieden op een aantal stations in heel België.

NMBS wil het afhaalconcept voor versproducten uit de korte keten flink uitbreiden. Hiervoor zijn zij op zoek naar lokale voedingsproducenten die aan de slag willen op een van de meer dan vijftig stations. Het is volgens NMBS niet de bedoeling dat er winkels op de stations komen, maar juist makkelijke en snelle afhaalpunten. Bijvoorbeeld één keer per week een afhaalpunt die maximaal 3 uur open is, ‘lockers’ waar consumenten hun bestelling zelf uit kunnen halen, of automaten.

Het gaat met name om de verkoop van groenten en fruit om reizigers een gezonde maaltijd of snack aan te bieden. Van de aangeboden producten moet minimaal 70% binnen een straal van 30 kilometer geproduceerd zijn.

Eerste winkel in Nederland

In Nederland wordt deze maand de eerste onbemande korte keten winkel op een station geopend. Het initiatief voor de winkel is genomen door gemeente Ede in samenwerking met de NS, Wageningen UR en het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum werkt al langer samen met de NS om de voedselomgeving gezonder te maken.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur
Meer over


Beheer