Skip to content

Bescheiden wereldwijde consumentenacceptatie van kweekvlees

Het aandeel respondenten dat kweekvlees wil proberen, verschilt per regio en is niet gerelateerd aan de ontwikkeling van de kweekvleesindustrie in de regio.

Updated on:
Nieuws
Eiwittransitie
Afbeelding

Foto: New Age Meats

Consumenten staan nog maar beperkt te springen om kweekvlees. Dit concludeert Statista Consumer Insight naar aanleiding van een wereldwijd consumentenonderzoek.

Statista toetste de consumentenacceptatie aan de hand van een vragenlijst afgenomen bij 2.000 – 10.000 volwassenen (18 – 64 jaar) per land. Het onderzoek liep van januari tot december 2023.

Per regio groot verschil

Het aandeel respondenten dat kweekvlees wil proberen, verschilt per regio en is niet gerelateerd aan de ontwikkeling van de kweekvleesindustrie in de regio. In India wil 20% van de respondenten kweekvlees proberen, ten opzichte van 9% in Frankrijk. De industrie in Frankrijk is in een al meer ontwikkeld stadium dan de kweekvleesindustrie in India.  

Effect van actieve kweekvleesindustrie beperkt

In landen waar veel kweekvleesproducenten actief zijn, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, wil respectievelijk 16 tot 17% van de respondenten kweekvlees proeven. Volgens het Good Food Institute zijn er maar liefst 23 kweekvleesbedrijven actief in het Verenigd Koninkrijk. Twee Amerikaanse bedrijven hebben goedkeuring voor het verkoop van kweekvlees. Momenteel leveren ze nog niet aan consumenten.

Franse weerstand

De Franse kweekvlees-start-up Gourmey sloot in 2022 een investeringsronde af met een verzameld bedrag van bijna €48 miljoen voor de bouw van ’s wereld grootste kweekvleesfabriek. De start-up, die pastei kweekt geïnspireerd door foie gras, liep al tegen weerstand aan vanuit de Franse foie-gras sector. De term foie-gras zou alleen gebruikt mogen worden voor product afkomstig van eenden en ganzen die zijn vetgemest.

Lees ook: Franse foie-gras sector wijst kweekvlees af

Lobby Amerikaanse veehouderij

Ook de veehouderij in de Verenigde Staten verzet zich hevig tegen kweekvlees, zegt Kaitlin Grady van Clever Carnivore. Als gevolg verbieden de staten Alabama en Arizona kweekvlees. Dat is in haar ogen een zeer kwalijke zaak. “Het verbieden van kweekvlees beperkt de keuze van de consument.”

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin