Beyond Meat verkocht 17% minder vleesvervangers in vierde kwartaal

24-02 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Beyond Meat verkocht in het laatste kwartaal van 2022 een 17% kleiner volume aan vleesvervangers. De omzet van de producent van vleesvervangers liep terug met 21%. Over het gehele jaar lag de omzet bijna 10% lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarresultaten die het bedrijf presenteerde.

De oorzaken die het bedrijf noemt voor de teruggelopen verkopen zijn hoge inflatie, minder goede economische omstandigheden, toegenomen concurrentie in het vleesvervangersschap en consumenten die kiezen voor goedkopere (vlees)producten. Over het hele jaar kwam het verkochte volume op ongeveer hetzelfde niveau uit als een jaar eerder.

Beyond Meat verlaagde de prijzen van zijn producten om ze aantrekkelijker te maken voor consumenten in tijden van inflatie en goedkopere vleesproducten. De omzet per verkochte kilo daalde daardoor met 4,4% in het kwartaal. “We hebben behoorlijk brede prijsverlagingen doorgevoerd in onze internationale activiteiten, met name in de EU, omdat we vonden dat de prijs van onze producten ten opzichte van de concurrentie daar veel ruimer was dan wat nodig was”, aldus financieel directeur Lubi Kutua tijdens de toelichting op de cijfers.

Omzet daalde, betere marges

De omzet in 2022 bedroeg $ 419 miljoen tegenover $ 465 miljoen in 2021. In het vierde kwartaal daalde de omzet naar $ 80 miljoen. De marges verbeterden wel. In het kwartaal verbeterde het nettoresultaat van -$ 80 miljoen naar -$ 67 miljoen afgelopen jaar. Dat kwam mede door lagere algemene en administratieve kosten en kosten voor onder andere productieproeven, marketing en personeel. Het bedrijf schrapte vorig jaar zo’n 20% van het personeelsbestand. Over het gehele jaar nam het verlies echter toe van -$ 182 miljoen in 2021 naar -$ 366 miljoen afgelopen jaar.

Voor het huidige jaar verwacht Beyond Meat wederom een daling van de omzet. Het voorspelt een omzet van $ 375 miljoen tot $ 415 miljoen. Wel zet het in op hogere brutomarges.

De resultaten die de producent presenteerde, waren beter dan analisten op de beurs hadden verwacht. De aandelen gingen met bijna 15% omhoog in de handel na-beurs.

Kloosterman
Meer over


Beheer