Doorgaan naar artikel

Beyond Meat waarschuwt voor lagere omzet

Producent van vleesvervangers Beyond Meat waarschuwt voor een lagere omzet in het derde kwartaal.

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Eiwittransitie
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Producent van vleesvervangers Beyond Meat waarschuwt voor een lagere omzet in het derde kwartaal. Beleggers wilden massaal van hun aandelen af, waardoor de koers fors daalde.

“Op basis van voorlopige resultaten verwacht het bedrijf nu een netto-omzet van ongeveer $ 106 miljoen in het derde kwartaal, vergeleken met eerdere verwachtingen van $ 120 miljoen tot $ 140 miljoen.” Die verwachting publiceerde Beyond Meat afgelopen vrijdag 22 oktober. Gevolg: de beurskoers van de producent van vleesvervangers daalde naar een slotkoers van $ 95,80: het laagste punt in anderhalf jaar.

Winstwaarschuwing

Op 10 november presenteert de producent de definitieve cijfers over het derde kwartaal, maar nu kwam er al een winstwaarschuwing. Als de voorspelling van $ 106 miljoen uitkomt, is dat een 12% hogere omzet dan vorig jaar. Beursanalisten hadden echter gerekend op een omzet van bijna $ 135 miljoen, wat zich uitte in een koersdaling.

Er zijn verschillende redenen waardoor het bedrijf zijn verwachtingen naar beneden bijstelt. Zo wijt het een lagere vraag naar de vleesvervangers aan de delta ariant van het coronavirus. Er was minder vraag vanuit de horeca, ondanks dat restaurants wereldwijd weer volledig open waren in het afgelopen kwartaal. Daarnaast hield met name bij één Canadese distributeur de terugval in bestellingen voor de retail langer aan dan verwacht. Beyond Meat had ook ingezet uit verdere uitbreiding van de verspreiding van zijn producten, maar de personeelstekorten bij veel van zijn klanten zorgden voor een vertraging van de uitbreiding van de distributie.

Operationele tegenslagen

Daarbij kwamen nog operationele tegenslagen waardoor bestellingen niet geleverd konden worden. Door slecht weer was er twee weken geen water beschikbaar voor de productie in een locatie in Pennsylvanië en was er waterschade aan de inventaris op een andere locatie. Het bedrijf deelde wel één lichtpuntje: een internationale klant versnelde zijn bestellingen in het derde kwartaal.

De winstwaarschuwing is de zoveelste tegenvaller voor Beyond Meat én voor beleggers. De groeiverwachtingen waren ten tijde van de beursgang in juni 2019 torenhoog. De koers schoot vlak na de beursgang door tot boven $ 196. Die waarde werd daarna niet meer gehaald. Beyond Meat werd in 2009 opgericht en was toen één van het relatief klein aantal bedrijven dat actief was in de productie van vleesvervangers. De laatste jaren is de concurrentie echter fors toegenomen, door zowel nieuwe bedrijven, huismerken als vleesbedrijven die vleesvervangers op de markt brengen.

Structurele oorzaken

De vraag is of de problemen die Beyond Meat nu aanhaalt een structurele oorzaak hebben. Beursanalisten vragen zich onder andere af of het bedrijf wel genoeg inzicht heeft in de consument, aangezien zowel de vraag vanuit de horeca als de retail tegenvalt. Winst heeft bedrijf nog niet gemaakt. Het investeerde de afgelopen tijd onder andere in productiecapaciteit, nieuwe producten en marketing. Het bouwde onder andere een fabriek in Enschede om de Europese markt te kunnen bedienen.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin