Skip to content

Boer en Zorg winnaar Rabo Food Forward

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: Canva

Foto: Canva

Het concept Boer en Zorg is dinsdagavond op het online slotevent uitgeroepen tot beste idee van het programma Rabo Food Forward West-Brabant & Zeeland.

In februari 2020 is het programma gestart om in een keten oplossingen te zoeken voor uitdagende voedselvraagstukken in de regio. Daar kwamen vier ideeën uit voort, die dinsdag zijn gepresenteerd met een video en pitch in de studio. De volgende stap is het vinden van samenwerkingspartners.

De jury, bestaande uit ZLTO-directeur Kathleen Goense, Frank Balkenende (journalist Provinciale Zeeuwse Courant) en Frederike Praasterink (lector HAS Hogeschool) koos uit de vier concepten een winnaar.

Verse voeding uit de regio

In het concept Boer en Zorg worden zorgcentra voorzien van verse voeding uit de regio. “We willen meer zijn dan alleen grondstoffenleverancier”, licht bio-dynamisch agrariër Tim Moerman uit Oostkapelle, mede-initiatiefnemer, toe. “In een efficiënte ketensamenwerking kunnen we grootste hobbel, de logistiek, overwinnen. Daarom roepen we boeren, zorginstellingen en provincie op om zich bij ons aan te sluiten. Samen kunnen we van eten in zorginstellingen weer een feestje maken. Vaak wordt hier niet echt vers meer gekookt, maar worden de maaltijden betrokken uit grote zorgkeukens.”

We beginnen met 50% biologisch in de maaltijden en dat moet meer worden

Een kok is al betrokken bij het concept. Het plan is om de zorgcentra eerst kennis te laten maken met de maaltijden uit dit project, door met een foodtruck instellingen te bezoeken. “De basis van het verdienmodel is dat we niet marge op marge stapelen, maar dit samen in één organisatie met meerdere boeren gaan uitrollen bij meer instellingen. Kan ook bijvoorbeeld onderwijs zijn. Dit plan draagt bij aan de verduurzamingsslag in de landbouw. We beginnen met 50% biologisch in de maaltijden en dat moet meer worden.”

Samenwerken aan voedselvraagstukken

De winnaar kreeg een cheque van € 2.000. De andere drie concepten kwamen er in verhouding niet slecht vanaf met een gift van € 1.000. Dat waren Goed Boeren geeft Energie (wat te doen met restwarmte), Zeeuws Vlaamse Frieten (de regionale, korte fritesketen van akkerbouwer Denis Steijaert en zijn zonen) en De regionale schijf van vijf (hoe kun je regionaal bij boeren je boodschappen doen).

Rabobank hoopt dat de Food Forward andere ondernemers inspireert om samen te werken aan voedselvraagstukken en wil die initiatieven ondersteunen.

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin