Skip to content

Boswijk: voedselbeleid niet alleen aan markt overlaten

Het voedselbeleid is te belangrijk om alleen aan de markt over te laten.

Nieuws
Food
Boswijk voedselbeleid premium

Boswijk schrijft dat het ‘onwenselijk, immoreel en soms zelfs gevaarlijk’ is dat een steeds kleiner groepje commerciële bedrijven enorme invloed heeft op de schaarste op de voedselmarkt. Foto: Canva

Het voedselbeleid is te belangrijk om alleen aan de markt over te laten.

Dat schrijft CDA-Kamerlid Derk Boswijk in een essay over honger en oorlog. Het essay (Honger & Oorlog – Waarom oneliners geen oplossingen bieden voor complexe problemen) verschijnt volgende week bij de boekhandel.

Speculatie met voedsel

Boswijk voedselbeleid
Het essay verschijnt volgende week bij de boekhandel.

Boswijk schrijft dat het ‘onwenselijk, immoreel en soms zelfs gevaarlijk’ is dat een steeds kleiner groepje commerciële bedrijven enorme invloed heeft op de schaarste op de voedselmarkt. Speculatie met voedsel leidt niet alleen tot honger, maar er is ‘een directe relatie met onrust en oorlog en dus met onze veiligheid’.

Er is wereldwijd genoeg te eten, constateert hij. Maar het is het prijsopdrijvende effect, veroorzaakt door speculatie dat voor een groot deel bepaald of er honger uitbreekt in afhankelijke landen. ‘Willen we echt werken aan een veiliger Afrikaans continent dan moeten deze landen weerbaarder worden en dus de voedselketens korter, zodat de impact van de mondiale wereldmarkt minimaal is’.

Boswijk wil fundamenteel debat

Derk Boswijk sluit daarbij aan bij de tendens die vorige week geschetst werd tijdens de Agriculture Outlook van de Europese Commissie. Volgens die outlook zullen landen buiten de Europese Unie meer zorgen voor hun eigen voedselproductie. Boswijk wil dat het fundamentele debat wordt gevoerd over het voedselsysteem. ‘Het is nu tijd om te stoppen met de oneliners’.

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin