Brancheorganisatie voor eiwit uit schimmels opgericht

09-11 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Bedrijven die zich bezighouden met de productie of ontwikkeling van eiwit uit schimmels hebben een brancheorganisatie opgericht.

Bedrijven als Quorn, The Protein Brewery en Enough riepen de Fungi Protein Association in het leven. Met deze club moeten de bedrijven sterker staan tegenover bijvoorbeeld overheden en kunnen ze samen (consumenten)onderzoek uitvoeren. ProVeg en het Good Food Institute zijn ook lid van de groep.

Quorn

De meeste leden van de nieuwe organisatie hebben eiwitrijke, vezelrijke producten als vervangers voor dierlijke producten ontwikkeld, zoals visfilet, nuggets, roomkaas, zeevruchten en vleeswaren. In Nederland is het merk Quorn het bekendste voorbeeld van producten gemaakt van schimmeleiwitten. Die producten zijn al decennia te koop.

Nieuwe bedrijven en producten

De laatste jaren is er echter veel activiteit op dit terrein. Nieuwe bedrijven worden opgericht, er komen nieuwe producten op de markt en nieuwe fabrieken worden gebouwd. Het Nederlandse The Protein Brewery bijvoorbeeld bouwt momenteel aan een eerste commerciële scale-up productielocatie. Die moet volgend jaar gereed zijn. Het bedrijf heeft een aanvraag liggen bij de Europese Commissie voor het op de markt brengen van het eiwitproduct uit schimmels. Het Schotse bedrijf Enough bouwde een fabriek in Sas van Gent en start volgend jaar met commerciële productie. Producenten als Vivera en de Vegetarische Slager hebben hun interesse in de grondstof al laten blijken.

Kloosterman


Beheer