Doorgaan naar artikel

Braziliaans vleesconcern JBS neemt Vivera over

JBS neemt de Nederlandse producent van vleesvervangers Vivera over.

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Eiwittransitie
Exterieur van de fabriek van Vivera in Holten.Vivera is de grootste Nederlandse producent van vleesvervangers. Foto: ANP

Exterieur van de fabriek van Vivera in Holten.Vivera is de grootste Nederlandse producent van vleesvervangers. Foto: ANP

Het Braziliaanse vleesconcern JBS neemt de Nederlandse producent van vleesvervangers Vivera in Holten over. Dat maakte JBS maandag bekend.

JBS betaalt € 341 miljoen voor het bedrijf. Tot de overname behoren drie productielocaties en een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Nederland. Door de overname krijgt JBS toegang tot de Europese markt van vleesvervangers. “Door onze krachten te bundelen met JBS hebben we toegang tot aanzienlijke middelen en mogelijkheden om ons huidige sterke groeitraject en de uitbreiding van het merk Vivera te versnellen”, aldus Willem van Weede, CEO van Vivera. Vivera blijft als een zelfstandig bedrijfsonderdeel binnen JBS opereren, waarbij het huidige managementteam in functie blijft.

Technologische kennis en innovatief vermogen

“Deze overname is een belangrijke stap om ons wereldwijde platform voor plantaardige eiwitten te versterken”, aldus Gilberto Tomazoni, CEO van JBS. “Vivera zal JBS een sterke positie geven in de plantaardige sector, met technologische kennis en innovatief vermogen.” De overname moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten.

Vlees is nog grootste business

JBS heeft een jaaromzet van ruim € 40 miljard en is daarmee één van ’s werelds grootste food- en vleesbedrijven. Vlees is nog altijd de grootste business, maar het bedrijf is in Brazilië ook al ver verweven in de plantaardige markt. Het zou daar volgens Bloomberg al 57% van de plantaardige hamburgermarkt in handen hebben. Ook in de VS brengt het plantaardige producten op de markt. In Europa maakt dochterbedrijf Moy Park plantaardige kip.

Investeringen Vivera

Vivera was tot 2019 onderdeel van vleesverwerker Encko en werd daarna zelfstandig. Encko werd verkocht aan Van Loon Groep. Vivera maakte vorig jaar nog bekend de komende jaren flink te gaan investeren in het uitbreiden van de fabrieken, machines, personeel en producten. Het rekende vorig jaar met een omzet van € 85 miljoen en wil die in 2025 verdriedubbelen naar € 250 miljoen. Vivera maakt meer dan 50 producten die in 25 Europese landen verkrijgbaar zijn. De grootste afzetmarkt is Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In 2015 kwam Vivera in handen van Gilde Buy Out Partners.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin