Doorgaan naar artikel

Braziliaanse agrosector immuun voor coronacrisis

De gevolgen van de coronacrisis blijken voor de sector mee te vallen, maar er zijn andere zorgen.

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Achtergrond
De oogst van sojabonen in de Braziliaanse provincie Rio Grande do Sul. - Foto: ANP

De oogst van sojabonen in de Braziliaanse provincie Rio Grande do Sul. - Foto: ANP

De gevolgen van de coronacrisis blijken voor de Braziliaanse agrosector mee te vallen, maar er zijn andere zorgen.

Terwijl vorig jaar het Braziliaanse bruto nationaal product (BNP) met 4% daalde, groeide het BNP van agrosector met een recordpercentage van 24% tot een aandeel van 27% in het totale BNP van Brazilië (CEPEA/USP). Zelfs tijdens de pandemie van COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, blijkt de agrosector in staat een aanzienlijke bijdrage te leveren aan de Braziliaanse economie. Door de koopkrachtdaling staan prijzen op de lokale markt zwaar onder druk.

Koopkrachtdaling

De coronacrisis heeft een grote impact op de Braziliaanse bevolking en economie. President Jair Bolsonaro doet de pandemie nog steeds af als ‘een griepje’ en promoot medicijnen waarvan is aangetoond dat die geen enkel nut hebben. Ook zegt hij China ervan te verdenken het virus bewust te hebben gelanceerd. Het aantal dodelijke slachtoffers is nu 435.000, het aantal besmettingen 16 miljoen, de ziekenhuizen zijn overbelast en vaccins ontbreken.

Volgens de overheid leven meer dan 40 miljoen van de 210 miljoen Brazilianen in extreme armoede en moeten ze rondkomen van € 20 per maand. Om besmettingen tegen te gaan zijn veel winkels en horeca gesloten en daardoor hebben veel mensen hun baan verloren en geen inkomen. Dit, samen met de stijgende inflatie, maakt dat mensen rundvlees en zelfs kip te duur is geworden en daarom uitwijken naar eieren. De producenten van eieren kunnen het voer niet meer betalen en verminderen het aantal dieren om zo voerkosten te besparen.

Grote gewassen

Volgens schattingen van de Braziliaanse nationale onderneming voor de voedselvoorziening (Conab), onderdeel van het ministerie van Landbouw, zal de graanoogst 2020-‘21 naar verwachting op 272 miljoen ton uitkomen. De grote verrassing is de prijs van de belangrijkste landbouwproducten. De prijs van katoen steeg met 47%, die van mais met 39%, die van sojabonen met 40% en die van rundvlees met 33%. Deze prijsstijgingen zijn voornamelijk te wijten aan de toename van de buitenlandse vraag. Door de hoge prijs van mais en soja zijn de voerkosten voor de producenten van varkens- en kippenvlees nu 45% hoger dan in april vorig jaar. De voerkosten vormen 80% van de productiekosten.

China

De belangrijkste handelspartner voor de Braziliaanse agrosector is China. Het Internationaal monetair fonds (FMI) verwacht dat het Chinese BNP dit jaar met 8,4% zal groeien. Hierdoor zal de vraag naar producten waar de Braziliaanse agrosector groot in is, zoals soja, mais, suiker, katoen en vlees, verder stijgen. Het IMF verwacht een stijging van de dollarprijzen voor landbouwproducten met tot 4% voor voedingsmiddelen en 2% voor andere grondstoffen.

Zorgen

De politieke onduidelijkheid in Brazilië schrikt investeerders af en maakt de wisselkoers erg wisselvallig. De agribusiness moet produceren en in- en verkopen met deze onevenwichtige wisselkoers. De uitlatingen van Bolsonaro aan het adres van China zijn aanleiding voor grote zorgen. China maakt de grondstof voor de Braziliaanse vaccins, maar levert sinds die uitlatingen, opeens geen grondstof. Dat zou ‘toeval’ kunnen zijn, maar de Braziliaanse agrosector is hierover zeer bezorgd en stelt momenteel alles in het werk om de relatie met de grootste exportmarkt en economische partner goed te houden.

Snel delen

Jos van de Vooren

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin