Skip to content

Britse bank: ‘apocalyptisch’ alarm over foodprijzen

Andrew Bailey, heeft een ‘apocalyptische’ waarschuwing gegeven over de nog altijd stijgende voedingsprijzen.

Nieuws
Food
Andrew Bailey. - Foto: Frank Augstein

Andrew Bailey. - Foto: Frank Augstein

De gouverneur van de Bank of England, Andrew Bailey, heeft een ‘apocalyptische’ waarschuwing gegeven over de nog altijd stijgende voedingsprijzen.

“De foodinflatie is een ernstig punt van zorg voor de bank, met name wat betreft tarwe en kookolie. De problemen door de oorlog in Oekraïne worden alleen maar erger. Dat het land zijn producten niet kan exporteren, is iets waar we ons ook hier ernstig zorgen over maken.”

Inflatie mogelijk boven 10%

De Britse consumentenprijsinflatie kwam in maart uit op 7%. Volgens de baas van de Britse nationale bank zal de inflatie de komende tijd verder stijgen en mogelijk de 10% overschrijden. “Als bank zijn we hulpeloos om die inflatie in te dammen. Veel gezinnen krijgen een ‘erg zware inkomensschok’ doordat de prijzen omhoog spiralen in het hoogste tempo in 30 jaar. De inflatie wordt vooral aangedreven door ontwikkelingen buiten onze macht, met name de energieprijzen en de prijzen voor voeding op de wereldmarkt. 10% inflatie voorspellen en dan zeggen dat je er weinig aan kunt doen, is een moeilijke positie.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin