Doorgaan naar artikel

Britse voedingswereld voorziet een moeilijk jaar

De totale omzet aan voedingswaren in het Verenigd Koninkrijk lag in het laatste kwartaal van 2022 7,9% hoger dan een jaar eerder. De inflatie van de voedingsprijzen kwam uit op 16,6%. Dat betekent dat het volume aan verkochte voedingswaren ruim 8% lager lag dan eind 2021.

voeding Groot-Brittannië premium

Foto: ANP

De totale omzet aan voedingswaren in het Verenigd Koninkrijk lag in het laatste kwartaal van 2022 7,9% hoger dan een jaar eerder. De inflatie van de voedingsprijzen kwam uit op 16,6%. Dat betekent dat het volume aan verkochte voedingswaren ruim 8% lager lag dan eind 2021.

“Fabrikanten raken verkopen kwijt terwijl hun marges uitgeknepen worden door een voortdurende stortvloed aan stijgende kosten.” Dat schrijft de Food and Drink Federation, de organisatie voor de Britse voedings- en drankenindustrie. ‘’Het is dan ook geen verrassing dat er vorig jaar 2 keer zo veel voedingsbedrijven over de kop zijn gegaan als in 2019. Het aantal faillissementen in onze sector ligt aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde. De verwachting is dat de economische omstandigheden dit jaar niet zullen verbeteren, hoewel het pessimisme bij ondernemers in de sector wel wat lijkt af te nemen.”

Kostenstijgingen tot 20%

Die ondernemers schatten dat de kosten dit jaar nog eens met zeker 10% zullen stijgen. Bij grotere bedrijven lopen de schattingen soms op tot 20%. Britse voedingsbedrijven verwachten de verkoopprijzen dit jaar dan ook met minstens 7% verder te verhogen. Dat komt dan bovenop een verhoging met gemiddeld 9% afgelopen jaar.

De energiekosten zijn flink gedaald en veel grondstoffen zijn goedkoper aan het worden, maar aan de andere kant stijgen de arbeidskosten snel en zorgt de oplopende rente ook voor hogere financieringskosten. “Het economische klimaat wordt er niet beter op,” denkt de FDF. “Om de intense kostendruk op te vangen, snijden fabrikanten in de opleidings- en marketingbudgetten maar zetten ze ook investeringen stil. Dat wordt nog erger door de hogere rente en de nog altijd grote onzekerheid en wisselvalligheid. Lagere investeringen zetten een rem op de innovatie en daarmee op de groei.”

De daling van het aantal vacatures komt door een lagere vraag naar tijdelijke arbeidskrachten door een verlaging van de productie

Tekort aan arbeidskrachten

Veel voedingsbedrijven melden wel dat het schrijnende tekort aan arbeidskrachten wat minder wordt. Dat is echter verre van goed nieuws, constateert de organisatie. “De daling van het aantal vacatures komt door een lagere vraag naar tijdelijke arbeidskrachten door een verlaging van de productie. Ontstane vacatures worden vaak niet vervuld. Meer dan een kwart van de fabrikanten hebben productielijnen stil gezet en 1 op de 10 bedrijven heeft het aantal werkuren en vaak ook het aantal werknemers verlaagd.” Het aantal ontslagen in Britse voedingsbedrijven loopt inmiddels dan ook in de duizenden.

Brexit speelt parten

En ten slotte blijft ook brexit de Britse voedingsindustrie parten spelen. Bijna de helft van de aangesloten bedrijven meldt bijvoorbeeld dat hun concurrentiekracht in de EU verder is verminderd. “Aanhoudende problemen met producten- en documentencontroles aan de grens, onzekerheden over Noord-Ierland en teleurstellende omstandigheden in Europa leiden ertoe dat fabrikanten het moeilijker vinden om toegang te krijgen en te houden tot de belangrijke markten in de EU.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin