Doorgaan naar artikel

Britten stellen brexit-controles weer uit

De Britse regering heeft de grenscontroles op producten van dierlijke en plantaardige herkomst uit de Europese Unie voor de vijfde keer uitgesteld.

brexit-controles

Gevreesd wordt dat controles met de daaraan verbonden kosten de toch al hoge foodinflatie verder zal verergeren. Foto: Canva

De Britse regering heeft de grenscontroles op producten van dierlijke en plantaardige herkomst uit de Europese Unie voor de vijfde keer uitgesteld.

De controles worden volgens de nieuwe planning ingevoerd op 31 januari 2024 terwijl in oktober 2024 veiligheidsdeclaraties voor EU-invoer verplicht worden. Die informatie is in enkele regels vermeld in een lang bericht over het Border Target Operation Model, de methode waarop de Britten de controles en de verdere handelingen aan de grens willen gaan regelen en waarin technologie een grote rol moet spelen.

Problemen in de voedselketen

De EU heeft direct nadat brexit op 31 januari 2020 inging strikte grenscontroles op voedingswaren uit het Verenigd Koninkrijk ingevoerd, maar aan Britse kant zijn die al vier keer eerder uitgesteld om geen verdere problemen in de voedselketen te veroorzaken. Ook nu is het argument betrokkenen meer tijd te geven om zich voor te bereiden op de nieuwe controles.

Foodinflatie verergeren

Gevreesd wordt dat controles met de daaraan verbonden kosten de toch al hoge foodinflatie verder zal verergeren. Eerder maakte het plattelandsministerie Defra bekend dat voor elke partij goederen die aan de controles onderworpen is omgerekend € 50 in rekening wordt gebracht, ongeacht of die partij er wordt ‘uitgepikt’ voor een feitelijke check. Uit die publicatie bleek ook dat lang niet alle voedingswaren gecontroleerd zullen worden. Defra heeft een indeling gemaakt in laag, midden en hoog risico, waarbij alleen producten die in de laatste categorie vallen altijd gecontroleerd worden.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin