Skip to content

Brussel start onderzoek naar voedingsfabrikant Mondelez

Foto: Canva

Foto: Canva

De Europese Commissie is een formeel onderzoek begonnen naar mogelijke schending van de mededingingsregels door Mondelez, een van de grootste producenten van chocolade, koekjes en koffie in de Europese Unie.

Het dagelijks EU-bestuur onderzoekt of de onderneming de handelsstromen van dergelijke producten tussen de lidstaten heeft bemoeilijkt, aldus de commissie.

Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager speelt Mondelez een sleutelrol op de markt, met producten als Milkarepen, Côte d‘Or, Toblerone en Bastognekoekjes. “Chocolade, koek en koffie zijn producten die dagelijks door Europese burgers worden geconsumeerd. We bekijken of Mondelez de vrije competitie heeft verstoord, wat uiteindelijk leidt tot hogere verkoopprijzen van die producten.”

Ontstaan van schaarste

Het onderzoek wordt “met voorrang” gestart. Brussel vermoedt dat de snoepgigant onder meer afspraken heeft gemaakt met afnemers die de import of de verkoop van bepaalde producten van Mondelez beperken, waardoor er schaarste ontstaat en de prijzen van de populaire repen of koekjes stijgen. Ook zou het bedrijf mogelijk de handel in bepaalde lidstaten hebben bemoeilijkt. Het gaat daarbij onder meer om het tegengaan van zogenoemde parallelimporten volgens de commissie.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin