Bunge investeert $ 550 miljoen in fabriek plantaardig eiwit

16-12-2022 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Agrifoodconcern Bunge investeert $ 550 miljoen in een nieuwe fabriek voor soja-eiwitconcentraat en getextureerd soja-eiwitconcentraat.

Het bedrijf wil hiermee inspelen op de ‘toenemende vraag van klanten naar belangrijke ingrediënten voor de productie van plantaardig voedsel, bewerkt vlees, diervoeding en voerproducten’. De nieuwe fabriek zal naast een bestaande fabriek waar sojabonen worden verwerkt komen te staan in de Amerikaanse staat Indiana. De bouw moet begin volgend jaar starten en de fabriek zal medio 2025 in gebruik genomen worden. Bunge wil met boeren contracten afsluiten om een traceerbaar programma voor de inkoop van sojabonen op te zetten, te beginnen met de oogst van 2025. Het bedrijf verwacht uiteindelijk 120.000 ton sojabonen te gaan verwerken.

Investeringen van Bunge

De nieuwe investering komt bovenop een bedrag van $ 10 miljoen dat werd gestoken in het R&D-centrum. Daar kan op proefschaal gewerkt worden aan onder andere plantaardige vlees- en zuivelvervangers. “Het creëren van authentieke vlees- en zuivelervaringen uit planten vereist gespecialiseerde teams, hoogwaardige ingrediënten en sterke innovatiemogelijkheden”, aldus Kaleb Belzer, Vice President en General Manager, Protein Ingredients. “In de R&D-faciliteit voor plantaardige eiwitten van Bunge testen, ontwikkelen, verbeteren en wijzigen onze ervaren wetenschappers en ons technische team samen met onze klanten producten, zodat zij voedselproducten met uitzonderlijke sensorische, voedings- en duurzaamheidsvoordelen kunnen leveren aan consumenten over de hele wereld.”

Kloosterman


Beheer