Doorgaan naar artikel

CBS: Importwaarde Rusland blijft ondanks sancties hoog

De export naar Oekraïne en Rusland is sterk afgenomen in maart.

Foto: ANP

Foto: ANP

De export naar Oekraïne en Rusland is sterk afgenomen in maart. Aan de importkant is een ander beeld te zien: de import nam af, maar de importwaarde bleef ongeveer gelijk aan vorig jaar maart. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Hoewel er sancties zijn opgelegd, is de import vanuit Rusland stabiel gebleven. In gewicht is de import nauwelijks toegenomen, maar in waarde is een zeer sterke groei te zien (115%). Dit is voornamelijk te danken aan de prijsstijgingen van met name voeding (mais en zonnebloemolie) en minerale brandstoffen. De importwaarde uit Oekraïne daalde daardoor maar met 10%. Tussen maart 2021 en maart dit jaar is de import van minerale brandstoffen vanuit Rusland toegenomen met € 1,7 miljard.

Export neemt af

De Nederlandse exportwaarde naar Rusland nam af met € 453 miljoen en naar Oekraïne was dit € 97 miljoen. De exportwaarde naar Rusland nam met 67% af als gevolg van de opgelegde sancties. Naar Oekraïne daalde de waarde met 84%. Met name de export van machines, farmaceutische producten en vervoermaterieel nam af. Naar Rusland daalde de export van machines en apparaten met -178%.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin