Commissie: meer productie met minder milieudruk kan

Bijeenkomst van de Europese Commissie. - Foto: Europese Commissie
Bijeenkomst van de Europese Commissie. - Foto: Europese Commissie

Verhoging van de productiviteit in de food- en agrisectoren kan bijdragen aan de verlaging van de ecologische voetafdruk.

Dat zegt Tassos Haniotis, plaatsvervangende directeur-generaal Agri van de Europese Commissie. Haniotis gaf in het Europees Parlement een toelichting op de evaluatie van de klimaateffecten van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

“Mensen reageren allergisch op een hogere productiviteit, alsof dat ook meer milieuvervuiling met zich meebrengt. Maar als de productiviteit omhoog gaat en de productie efficiënter is, levert dat niet per se milieuschade op. Als je meer met minder produceert is dat niet zo. Het gaat om de ecologische voetafdruk. Die moet naar beneden”, aldus Haniotis.

Evaluaties ondersteunen doemdenkers niet

De topambtenaar zegt dat emissies over alle sectoren naar beneden moeten, ‘niet alleen in de landbouw’. Haniotis concludeert dat de evaluaties van het bijna afgelopen landbouwbeleid ‘de doemdenkers niet ondersteunen in hun opvatting dat alles voor niets is geweest. Dat strookt niet met de feiten.’ Er is volgens hem veel vertrouwen in de kwaliteit van de productie van de agrifoodsector, die zorgt voor voldoende goed voedsel.

De sector moet wel veranderen, niet per se vanwege de klimaatverandering, maar ook vanwege de veranderende vraag. De vlees- en zuivelconsumptie in de Europese Unie is volgens hem de afgelopen twintig jaar naar beneden gegaan. Maar wereldwijd is die consumptie juist toegenomen. “Dat maakt de situatie in de markt echt ingewikkeld.”

In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU in. Wat is de grootste verandering in het nieuwe beleid en wat doet Nederland zelf? Lees dit en meer op de themapagina GLB

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer