Doorgaan naar artikel

Consumentenprijs boter in EU stabiliseert na daling

De consumentenprijs van boter steeg in Nederland met 2%. Foto: Canva

De consumentenprijs van boter steeg in Nederland met 2%. Foto: Canva

De consumentenprijs van boter lijkt te stabiliseren na de daling in de eerste vier maanden van dit jaar. Dat valt op te maken uit de prijscurve van de gemiddelde boterprijs in de 27 lidstaten van de Europese Unie.

De consumenten in de EU zagen de boterprijs vooral dalen in februari (-5,3%). Ook in januari, maart en april was er sprake van duidelijke prijsverlagingen. In mei was dat niet meer het geval. Er was nog maar net een minnetje van -0,2%.

Hoewel er op EU-niveau sprake was van een lichte prijsdaling lopen de prijsontwikkelingen in de verschillende lidstaten nogal uiteen. Zo steeg de consumentenprijs van boter in Nederland met 2%. Daarmee kreeg de prijsdaling in maart (-1,4%) en april (-6,3%) in Nederland even geen vervolg.

Grootste stijging in Denemarken

De grootste uitschieter was in mei evenwel Denemarken. In dat land stegen de boterprijzen voor de consument ten opzichte van april ineens weer met 6,4%. Daarbij moet gezegd dat de fluctuaties in de voorafgaande maanden ook veel groter zijn geweest. Zo ging er in april bijna 15% van de prijs af en werd in feestmaand december een prijsverval van bijna 22% gemeten. Daarna ging de prijs in januari ineens weer met 15% omhoog. En ook in februari en maart steeg de prijs nog eens flink.

Meeste daling in Portugal

In Portugal werden de boterprijzen in mei het meest verlaagd (-4,8%). En in Tsjechiƫ ging er 4,2% van de boterprijs af. Daarmee keert de boterprijs in Tsjechiƫ weer terug naar een niveau van voor november 2021. Het is ook al de zevende achtereenvolgende maand dat de boterprijs in Tsjechiƫ is gedaald.

Duitsland blijft daar niet eens zo heel veel achter met een prijsverlaging in vijf achtereenvolgende maanden. Voor de oosterburen liggen de boterprijzen weer op het niveau van eind 2021. Die ontwikkeling hebben we in Nederland nog niet gezien. Hier liggen de consumentenprijzen nog bijna 30% hoger dan eind 2021.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin