Skip to content

De Wilde (BioNext): ‘Geld voor biosector blijft op de plank liggen’

Het geld voor de marktontwikkeling uit het Biologisch Actieplan ligt nog grotendeels op de plank.

geld biologisch

Nederlandse bioboeren krijgen minder Europese subsidie dan bioboeren uit andere Europese landen. Foto: Ronald Hissink

Het geld voor de marktontwikkeling uit het Biologisch Actieplan ligt nog grotendeels op de plank.

Dit zegt Michaël de Wilde, directeur van BioNext, in reactie op onderzoek door onderzoeksplatform Investico en Trouw over hoe weinig Europese subsidies bioboeren krijgen. Nederlandse bioboeren krijgen minder Europese subsidie dan bioboeren uit andere Europese landen. Investico berekende bovendien dat in de periode 2017 tot 2020 een biologische boer gemiddeld ongeveer 10% minder subsidie per hectare kreeg dan een gangbare boer in Nederland.

Uitvoering loopt vast in het ambtelijk apparaat

Volgens de Wilde is het tij sinds 2020 gekeerd voor de biologische sector. Ondertussen is het Biologisch Actieplan gestart, gefinancierd met € 26 miljoen uit het Transitiefonds. Afgelopen Prinsjesdag is € 50 miljoen gereserveerd voor de sector.

De Wilde ziet de uitvoering vastlopen in het ambtelijk apparaat, dat moeite heeft met het stimuleren van marktontwikkeling. Van de € 13 miljoen die hiervoor beschikbaar is in 2023 is nog maar weinig uitgegeven.

Vergroten afzetmarkt

Het Biologisch Actieplan wil het geld in eerste instantie gebruiken voor het vergroten van de afzetmarkt. Pas als er perspectief en een goed verdienmodel is voor de biologische boer, kan geld naar de overstap van gangbaar naar biologisch gaan.

“De overheidscampagne voor biologisch gaat lopen in het eerste kwartaal van 2024”, vertelt de Wilde. De LNV Kennisagenda Biologische productie en consumptie is gestart. Er is alleen nog geen budget toegekend en geen prioritering. “De eerste stappen zijn er. Nu nog concreter.”

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin