Skip to content

Delhaize zet larven in om voedselverspilling tegen te gaan

Supermarkt Delhaize gaat een samenwerking aan om hun voedselverspilling tegen te gaan met larven.

Delhaize voedselverspilling

Foto: Delhaize

Supermarkt Delhaize gaat een samenwerking aan om hun voedselverspilling tegen te gaan met larven. De start-up Wastech gebruikt overgebleven voeding van de supermarkt voor de productie van eiwit voor diervoeder.

De start-up zegt hiermee een alternatief te hebben voor soja, wat nu in veel veevoer wordt gebruikt door het hoge eiwitgehalte. De supermarkt gaat hun groenten en fruit afval leveren aan Wastech waarna deze worden gegeten door de larven. De larven worden daarna verwerkt tot eiwit als supplement voor diervoeder. Delhaize zegt hiermee dat de CO2-uitstoot ‘stevig’ daalt, doordat het ‘perfecte alternatief’ voor soja wordt gecreëerd op Belgische bodem. Oprichter van Wastech, Victor Poncelet, zegt bovendien dat er veel minder grond nodig is om dezelfde hoeveelheid eiwit te produceren in vergelijking met soja.

Delhaize: ‘Een ware gamechanger’

De twee bedrijven starten een proefproject met groente- en fruitleverancier Bakker Belgium. Als het project slaagt ziet Delhaize in dit systeem ‘een ware gamechanger’ en wordt de schaal vergroot. Het doel is om 20 ton voedselresten per maand te verwerken en daarna verder op te schalen.

Tessa Deryck, van Delhaize: “Het is niet ondenkbaar dat het eiwitsupplement op een dag gevoerd wordt aan de kippen waarvan de eieren bij Delhaize verkocht worden, en dan is de cirkel mooi rond.”

Lees ook: Alles over verwaarden van reststromen

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin