Skip to content

Droomboter verandert naam

De plantaardige roombotervervanger Droomboter past de naam aan naar Droommm.

Droomboternaam

Foto: Mister Kitchen

De plantaardige roombotervervanger Droomboter past de naam aan naar Droommm. Mister Kitchen, de producent van het product, wil hiermee grove boetes voorkomen.

De Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakten bezwaar tegen de naam Droomboter, omdat zowel de termen room als boter beschermd zijn. De twee organisaties dienden een klacht in bij de Reclame Code Commissie en NZO dreigde met een kort geding, maar Mister Kitchen wacht de uitspraak niet af. Tegen het NRC zegt mede-eigenaar Daan Faber: “We zijn een kleine onderneming. Als we proceskosten moeten betalen en de voorraad moeten vernietigen, komen we in de financiële problemen.” Zelf vindt Faber dat de naam Droomboter de lading dekt, omdat het product cacaoboter bevat en smaakt, smeert en bakt als boter.

Zuivelvrijheid

De NZO stelt dat het onduidelijk is voor consumenten. Ook het Europese Hof oordeelde dat het gebruik van zuiveltermen tot verwarring zou leiden. Plantaardige producenten en organisaties, waaronder WildWestLand en Upfield, starten een petitie om de wetten die zuivelnamen beschermen af te schaffen: zuivelvrijheid. Zij stellen dat consumenten best het verschil kunnen zien en het ook de transitie naar minder dierlijk consumeren in de weg staat.

De zuivelorganisaties staan een voedseltransitie in de weg, zolang ze achter plantaardige producenten aan blijven zitten

“Aan de eettafels van Nederlandse huishoudens wordt de vraag tussen plantaardig of dierlijk niet meer gesteld, maar willen we gewoon lekker, gezond en toekomstbestendig eten. De zuivelorganisaties staan een voedseltransitie in de weg, zolang ze achter plantaardige producenten aan blijven zitten”, schrijven de initiatiefnemers.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin