Duitse afzetprijzen groente en fruit stijgen fors

14-04 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De producentenprijzen voor groente stegen met krap 13%, de fruitprijzen zelfs met tegen de 31%.

De Duitse groente- en fruittelers zagen hun afzetprijzen in februari flink stijgen. Ten opzichte van februari vorig jaar stegen de productenprijzen voor groente met krap 13% en voor fruit met tegen de 31%. Dat becijfert het Statistische Bundesamt in zijn maandelijkse producentenprijzenrapport voor de agrarische sector.

Krap aanbod sla

Bij de groente werd de prijsontwikkeling vooral bepaald door sla, waar een door het weer verkrapt aanbod zorgde voor een plus van een kleine 30%. De enige door de statistici genoemde factor voor de stijging bij fruit is het prijsniveau voor handappels. Vorig jaar hadden de telers in het voorjaar te maken met vorst waardoor de oogst klein uitpakte.

Plantaardige producten 8% in prijs gestegen

Plantaardige producten stegen gemiddeld met ruim 8% in prijs, mede gestimuleerd door de graanprijzen. Die kwamen afzonderlijk bekeken ruim 20% hoger uit, onder meer door vrees in de markt voor uitwinteringsschade. De telersprijzen voor aardappelen blijven sterk onder druk staan door de coronaproblemen en het daarmee verband houdende gebrek aan afzetmogelijkheden in de horeca. In februari was het prijsniveau tegen de 52% lager dan in dezelfde maand van 2020.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de afzet van agrifood-producten? Lees meer over afzet in onder meer korte ketens op de themapagina afzet

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.