Skip to content

Eet Nederland gezonder?

Of vallen we weer terug in oude voedingspatronen?

Updated on:
Column
Food & Health
eet nederland gezonder

Foto: Canva

Afgelopen december verschenen de details van de laatste voedselconsumptiepeiling.

Gedurende drie jaar (2019-2021) heeft het RIVM het voedingspatroon van in het totaal 3.500 Nederlanders (1-79 jaar) verzameld. Dat is gedaan door op twee verschillende tijdstippen in detail na te vragen wat men de dag ervoor gegeten heeft. Zoiets heet een 24 uursnavraag-methode. Het is de beste manier die we (als voedingswetenschappers) hebben, maar helemaal happy zijn we er niet mee. Het blijft een onnauwkeurige meetmethode. Want hoeveel lag er op je bord, als je alles op hebt gegeten? En wat ben je allemaal alweer vergeten de dag erna? We moeten het er maar mee doen. Beter is er niet.

Minder uiteten

Eerder hadden we al vernomen dat we meer peulvruchten, noten, fruit en groente hadden gegeten in vergelijking met de vorige voedselconsumptie peiling (2012-2016) en minder suikerhoudende dranken en alcohol hebben gedronken en minder rood en bewerkt vlees hebben gegeten. En nu blijkt ook nog dat we minder zout, suiker en meer vezels hebben geconsumeerd. Ons voedingspatroon is echt gezonder geworden. Dat is goed nieuws. Er is alleen wel een grote MAAR. Deze laatste peiling liep grotendeels tijdens de Covid-19 periode. Gezondheid was een belangrijk onderwerp. Onze eetgewoonten veranderden sterk, restaurants waren gesloten. Dat zie je ook terug in de gegevens over de plaats waar we hebben geconsumeerd. Waar in vorige jaren 20-25% van onze calorieën buitenshuis werden geconsumeerd, was dat in 2019-2021 minder, slechts 15%.

Blijven we gezond eten?

Een belangrijke vraag is dan ook of deze gunstige ontwikkeling blijvend is. De eerste signalen over groente- en fruitconsumptie wijzen daar niet op. De getallen van de groente- en fruitsector zeggen dat de consumptie in 2023 weer 3 tot 4% naar beneden is gegaan ten opzichte van het jaar ervoor. Helaas! Vallen we weer terug in oude voedingspatronen? Stimuleert het voedingsmiddelenaanbod ons tot ongezondere keuzes? Ik kijk met spanning uit naar de volgende voedingsconsumptiepeiling. We moeten alleen nog even wachten: begin 2025 verwachten we de nieuwe. Tot die tijd hoop ik dat consumenten de weg naar gezonde voeding blijven vinden.

Snel delen

Annet Roodenburg is lector Voeding en Gezondheid aan de HAS Hogeschool.
Annet Roodenburg

Lector Voeding en Gezondheid, HAS Hogeschool

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin