Skip to content

Hoe maken we van de gezonde keuze de makkelijke keuze?

Mijn droom: het toegankelijk maken van gezonde voeding voor iedereen in de maatschappij.

Updated on:
Column
Food & Health
Afbeelding

Foto: Canva

In een wereld waarin we constant worden overspoeld met keuzes over wat we eten, is het maken van de gezonde keuze niet altijd even gemakkelijk.

Maar wat als die keuze niet alleen gezond is, maar ook specifiek afgestemd op jouw individuele behoeften, voorkeuren en doelen? Dat is precies waar mijn droom over gaat: het toegankelijk maken van gezonde voeding voor iedereen in de maatschappij.

Weten wat de gezonde keuze is

Het concept van gepersonaliseerd voedingsadvies is eenvoudig maar krachtig: elk individu reageert anders op voeding. Wat voor de een werkt en motiverend is, kan voor de ander problemen opleveren. Door voedingsadvies te personaliseren, helpen we mensen om gezondere keuzes te maken die optimaal zijn voor hun gezondheid en welzijn.

Gepersonaliseerd voedingsadvies kan verschillende vormen aannemen: van gezonde recepten tot advies over voedingsmiddelen op basis van vragenlijsten en testen. Het draait allemaal om het gebruik van individuele specifieke informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. Dit helpt en motiveert consumenten in het maken van gezondere voedingskeuzes.

Van marktkans naar duurzaam businessmodel

De markt voor gepersonaliseerd voedingsadvies groeit snel en biedt kansen voor de voedselindustrie. Er is nog veel werk aan de winkel om bedrijven die gepersonaliseerd voedingsadvies aanbieden, succesvol te maken in de massamarkt. Want ondanks de kansen, liggen er ook uitdagingen die het opzetten van een goed businessmodel moeilijk maken.

Daarom werk ik graag samen met vooruitstrevende organisaties en mijn toegewijde team aan het creëren van een sterke basis voor gepersonaliseerd voedingsadvies. In 2022 zijn we gestart met de ‘Personalised Nutrition-community’ en hebben de ‘Personalised Nutrition Position Paper’ geschreven. Hierin hebben we o.a. de marktkansen, barrières en potentiële oplossingen en een toekomstvisie vastgesteld.

Personalised nutrition: samen werken aan innovatie

In 2024 zijn we gestart met een project waarin we samen met de organisaties hebben onderzocht hoe we de ontwikkeling van gepersonaliseerd voedingsadvies kunnen versnellen. Dit project heeft waardevolle inzichten opgeleverd. Wat het baanbrekend maakt, is dat we de adviezen van acht verschillende organisaties hebben samengevoegd en op elkaar hebben afgestemd in 1 gepersonaliseerd voedingsadvies. Dit is uniek! Daarom bereiden we dit jaar een nieuw, groter Personalised Nutrition-project voor.

Met toewijding en innovatie van de organisaties kunnen we de uitdagingen overwinnen en de belofte van gezonder voedsel voor iedereen realiseren. Laten we dus samen streven naar een wereld waarin de gezonde keuze de makkelijke keuze is, en waar gepersonaliseerd voedingsadvies voor iedereen binnen handbereik ligt.

Snel delen

Judith van de Horst-Graat
Judith van der Horst-Graat

Innovation Lead Food & Health bij Foodvalley NL

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin