Skip to content

Gezonde voedselomgeving? Laat jongeren zelf helpen

Als het gaat over het eetgedrag van onze jongeren dan lezen we vooral negatieve berichten.

Gezonde voedselomgeving jongeren

Vraag jezelf eens af: hoeveel fastfood heeft een straat nodig? Foto: Canva

Als het gaat over het eetgedrag van onze jongeren dan lezen we vooral negatieve berichten.

Krantenkoppen als ‘Overgewicht onder jongeren neemt toe’, of  ‘Steeds vaker fastfood tijdens de pauze’. Nu wordt het onze jongeren ook niet erg makkelijk gemaakt, met een gestage toename in het aanbod van fastfood. En vraag jezelf eens af: hoeveel fastfood heeft een straat nodig? Wethouders in allerlei steden in Nederland klagen over hun beperkte mogelijkheden om daar iets aan te doen, bijvoorbeeld rond scholen. En ja, ik ben voor meer mogelijkheden voor gemeenten om grip te krijgen op de voedselomgeving. En nee, dat is geen beperking van de vrijheid maar juist een verrijking van het huidige voedselaanbod.

De echte sterren van de avond waren de mbo-studenten, die bijzondere gerechten hadden klaargemaakt

Maar is er alleen maar somber nieuws te melden? Gelukkig niet. Zo was er onlangs een ‘diner van de toekomst’, georganiseerd door het Koning Willem 1 College in ’s-Hertogenbosch. Een bont gezelschap van, in dit geval wat oudere, vrouwen en mannen ging met elkaar in gesprek over noodzakelijke veranderingen van ons voedsel. En hoe wij zelf daaraan kunnen bijdragen. De echte sterren van de avond waren echter de mbo-studenten, die bijzondere gerechten hadden klaargemaakt. Met heel veel groente, het zag er prachtig uit en het was ook nog een enorm lekker. Zo was er een gerecht met alleen wortel, maar dan wel op vijf manieren klaargemaakt en met vijf verschillende smaken. De studenten van het Koning Willem 1 College zijn blijkbaar al lang klaar voor een gezonde en duurzame keuken in de horeca. Nu wij consumenten nog.

Samenwerking tussen vmbo en hbo

Een ander voorbeeld – aan de andere kant van dezelfde straat in ’s-Hertogenbosch – is het Maerlant, een vmbo. Recht tegenover deze school bevinden zich 5 (!) dönerzaken. Hoeveel dönerzaken heeft een straat nodig? Deze vmbo heeft een eigen kantine waar de leerlingen zelf aan de slag kunnen gaan om verse en lekkere producten te maken. De komende maanden gaan studenten Food Innovation van HAS green academy hen daarbij helpen met inspiratie over gezond en lekker. Zodat de vmbo-leerlingen het aanbod in hun eigen kantine nog aantrekkelijker gaan maken. Een mooie samenwerking tussen vmbo en hbo.

Zo zijn er zijn veel meer van deze voorbeelden. Laten we die ook aandacht en ruimte geven en daardoor meehelpen om onze jeugd een toekomst te bieden met een gezondere voedselomgeving. Liefst met wat meer optimisme.

Snel delen

Herman Peppelenbos, lector groene gezondheid, wil de consumptie van groente en fruit stimuleren. "Hopelijk leidt grip op de inhoudsstoffen en de relatie tot gezondheid tot meer waardering en meer waarde van groente en fruit. Dat is mijn droom.” Foto: Karin Jonkers
Herman Peppelenbos

Lector groene gezondheid op de HAS Hogeschool in Den Bosch

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin