Skip to content

Supermarkt van de toekomst

Ik kom de supermarkt binnen en loop direct tegen fruit en groenten op.

Foto: Koos Groenewold premium

Foto: Koos Groenewold

Ik kom de supermarkt binnen en loop direct tegen fruit en groenten op.

Eerst de verse producten, dan de pakketten en iets verderop ook nog de voorgesneden groenten. Die laatste zijn in aantal beperkt, zodat het binnen twee deuren van de koeling past. Wegens de te grote bederfelijkheid en voedselverliezen wordt dit aanbod steeds kleiner. Gelukkig voor de niet-chef-koks onder ons heeft ieder schap bij zijn groente een makkelijk recept, waarin beschreven staat hoe je van deze verse groente een lekkere maaltijd of tussendoortje kan maken. Na deze groenten komen de conservengroenten en de afdeling met koolhydraatbronnen. Aardappelen, pasta, rijst, taco’s vullen het grootste gedeelte.

Voor iedere bite wel iets te vinden

Vervolgens de eiwitbronnen. Veel eiwitten worden tegenwoordig gemaakt van planten, schimmels, insecten en algen. Een redelijke variatie is hier te krijgen. Voordeel van het maken van eiwitten uit deze bronnen is dat je ze in allerlei texturen kan maken, zodat er voor iedere bite wel iets te vinden is. Maar een kwart is gekruid, zodat het nog ergens naar een ouderwetse vlees- of visbron smaakt, maar de meeste producten hebben gewoon hun eigen smaak. Daar herkennen we ze tegenwoordig ook aan.

Opvallend is dat deze supermarkt ook nog een gang dierlijk product heeft met enkele soorten vlees, melk en dierlijke kaas. Je kan zien dat we hier in de welgestelde buurt zitten. In grote delen van de stad vind je dat helemaal niet meer. Wie kan zich nu nog vlees van € 40 per pond veroorloven?

Wel even wennen voor de consument

De zoete en hartige snacks zijn nu ook grotendeels verdwenen, nadat de regering eindelijk de moed gevonden heeft om, naast wetgeving voor een rookvrije samenleving, ook veel strengere regels over vet, zout en suikergehaltes van producten in Europa in te voeren. Het was wel wennen voor de consumenten, maar na vijftien jaar worden pure groenten- of fruitsmaken veel meer gewaardeerd en is de zoetheid van de meeste producten sterk afgenomen. Ongelofelijk dat vroeger frisdrank bestond met 30 of meer kcal per 100 milliliter. Nu komen de meeste dranken niet boven 8 uit.

De keus was in de jaren twintig toch een stuk breder

Ook de alcoholische dranken zijn tegenwoordig verboden. Daarom moet ik zo nog even langs mijn achterbuurman, die zelf van fruit nog lekkere drankjes maakt. Dan heb ik mijn boodschappen voor het weekend weer bijeen.

De keus was in de jaren twintig toch een stuk breder, maar gelukkig worden we nu bijna allemaal meer dan 100 jaar. Wat een wijsheid en herinneringen levert dat op. Ik hoorde laatst nog iemand over een heel grote beeldkast met alleen zwart en wit beelden. Bizar joh …

Snel delen

Afbeelding
Léon Jansen

Strategisch adviseur bij Schuttelaar & Partners

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin