Skip to content

Eiwittransitiekaart NL moet transitie versnellen

Tijdens de Free From Food Expo in Amsterdam werd de nieuwe Eiwittransitiekaart NL onder de aandacht gebracht.

Updated on:
Achtergrond
Eiwittransitie
Eiwittransitiekaart NL premium

Leo Koning is Community Manager van The Protein Community. Foto: Koos Groenewold

Welke bedrijven werken er allemaal in de eiwitsector en wat doen ze? Foodvalley brengt dit in kaart met de online Eiwittransitiekaart NL, die in het voorjaar van 2024 wordt gelanceerd. Op de Free From Food Expo in RAI Amsterdam vertelde Leo Koning hierover. Ook vanuit WUR is er goed nieuws te melden: er komen nieuwe onderzoeken naar de impact van het eten van plantaardige vleesvervangers op de gezondheid.

Leo Koning is Community Manager van The Protein Community, een initiatief van Foodvalley NL. Tijdens de Free From Food Expo in RAI Amsterdam vertelde hij vorige week over het belang van de Nederlandse ‘alternatieve’ eiwitsector. “Meer dan 400 spelers zetten zich in voor een economische gezonde toekomst van eiwitten. Het aantal bedrijven dat actief is in deze branche is met 70% gestegen. Dat maakt de sector economisch gezien steeds belangrijker. Deze sector creëert een substantiële economische waarde in euro’s en in werkgelegenheid. De exacte getallen worden per provincie en voor Nederland in totaal in het voorjaar gepresenteerd.”

Daarom wordt op initiatief van Foodvalley, The Protein Community, Transitie Coalitie Voedsel, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Nederlandse Provincies in het voorjaar van 2024 de Eiwittransitiekaart NL gelanceerd. Deze online tool wordt beschikbaar op www.foodleap.com en zet actoren die bezig zijn met de eiwittransitie wereldwijd in de spotlight.

Eiwittransitiekaart NL werkt als een soort LinkedIn

Met de tool willen de initiatiefnemers ervoor zorgen dat spelers die actief zijn in de transitie elkaar makkelijker kunnen vinden. “Daarnaast willen wij hen met elkaar in contact brengen, zodat ze samen waardevolle inzichten delen, samenwerken, nog sneller innoveren en met elkaar meer impact maken. Ook trekt dit mogelijk investeerders en financiële organisaties aan die willen participeren en daarmee bedrijven nog succesvoller kunnen maken.”

Wil je opschalen? Via het platform vind je bedrijven die jou daarbij kunnen helpen”

Het platform werkt als een soort LinkedIn, vertelt Koning. “Bedrijven kunnen een bedrijfspagina aanmaken, gegevens over het bedrijf en de producten delen, events toevoegen en in contact komen met andere foodspecialisten. Wil je meer weten over een bepaald bedrijf, dan kun je inzoomen om allerlei gegevens te bekijken en vervolgens kun je contact leggen.” Belangstellenden zullen veel data uit de tool kunnen halen. “Er zijn heel veel zoekopties en filters. Zoek je nieuwe ingrediënten? Wil je opschalen? Via het platform vind je bedrijven die jou daarbij kunnen helpen.”

Economische impact meten

Daarnaast gaat Foodvalley door middel van de tool ook de economische impact meten. Hoeveel mensen zijn er in de sector werkzaam? Hoeveel vernieuwing wordt er gecreëerd? Koning licht toe: “Met een economische datacalculator wordt van al deze bedrijven de waarde in kaart gebracht op provinciaal als landelijke niveau. Datzelfde geldt voor de werkgelegenheidscijfers. Daarnaast kunnen we aan de hand van alle data, trends gaan voorspellen en kunnen we meten en beoordelen of er voortgang is geboekt bij het realiseren van de doelstellingen die zijn uiteengezet in de Nationale Eiwitstrategie.”

Inmiddels zijn al 420 bedrijven en organisaties op de kaart gezet. “We hebben daarin twee categorieën. De eerste wordt gevormd door bedrijven die zich 100% inzetten voor de eiwittransitie en ‘nieuwe’ eiwitten ontwikkelen of daarin faciliteren. De tweede categorie omvat bedrijven met een rijke historie aan dierlijke eiwitproducten en die nu ook plantaardige/ alternatieve eiwitproducten ontwikkelen.” Koning heeft hoge verwachtingen van de tool. “Hiermee kunnen we de Nederlandse eiwitsector echt op de kaart zetten.”

Onderzoeken naar gezondheidseffecten

Ook Diederik Esser, Senior wetenschapper klinische proeven op het gebied van voeding aan de Wageningen University & Research (WUR), heeft op de Free From Food Expo goed nieuws te melden: er komen nieuwe onderzoeken naar de impact van het eten van plantaardige vleesvervangers op de gezondheid.

Diederik Esser, Senior wetenschapper klinische proeven op het gebied van voeding aan Wageningen University & Research (WUR). Foto: Koos Groenewold

“Wanneer we binnen de eiwittransitie veranderen van voeding waarin dierlijke eiwitten zitten naar een volledige plantaardige dieet, dan kunnen we mogelijke effecten verwachten”, legt hij uit. “Eiwitten vervullen in ons lichaam verschillende functies: als bouwstenen, energiebron en regulering van het biologische proces.” Een belangrijke bouwsteen is aminozuur. “Er zijn twee types aminozuren: de niet essentiële aminozuren die door het lichaam kunnen worden gesynthetiseerd en de essentiële aminozuren. Deze kunnen we zelf niet aanmaken, maar moeten we uit onze voeding halen. De meeste dierlijke eiwitbronnen zorgen vaak voor het complete profiel aan essentiële aminozuren en in goede, terwijl  sommige plantaardige eiwitten lager kunnen scoren. Dat is op zich niet erg. In rijke landen krijgen we genoeg eiwitten en wanneer je gevarieerd eet kan je hiervoor compenseren. Voor kinderen in de groei, ouderen en atleten kan dit wel een belangrijkere rol spelen.”

Een optimale eiwitverhouding in voeding

WUR gaat onderzoek doen naar de impact van het eten van plantaardige vleesvervangers op de gezondheid. “Hiervoor gaan we een gecontroleerd voedingsonderzoek uitvoeren. De helft van de deelnemers eet acht weken lang een dieet met dierlijke eiwitten De andere helft krijgt een dieet, dat uit plantaardige eiwitten bestaat. Na een wash-out periode van tien weken wordt er gewisseld. “

Tevens start een onderzoek naar de persoonlijk eiwitvertering en -opname en de invloed daarvan op de voedingsmatrix. “Hierdoor kunnen we straks nog beter begrijpen hoe voedselverwerking kan bijdragen aan het optimaliseren van de opname van aminozuren voor individuelen. Deze informatie kan in de toekomst worden vertaald naar product strategieën om voor een optimale eiwitverhouding in voeding te zorgen.”

De introductie van nieuwe eiwitbronnen brengt ook uitdagingen met zich mee op het gebied van onder meer veiligheid, etikettering en voedingseigenschappen. Foto: Koos Groenewold

Wageningen Studenten Cohort

Tot slot noemt hij Wageningen Studenten Cohort. “Tien jaar lang gaan we de gezondheid van eerstejaars studenten aan onze bacheloropleiding monitoren. In het eerste jaar verandert er enorm veel in hun leven en wij zijn heel benieuwd wat voor effect deze veranderingen hebben op het voedingspatroon en andere leefstijlfactoren. Binnen Wageningen hopen we een relatief hoog aantal vegans en vegetariërs te includeren. We hebben nu al honderd deelnemers en volgend jaar komen daar weer nieuwe bij. Ik heb veel verwachtingen van dit project. Hiermee kunnen we de impact van de eiwittransitie en de maatschappelijke veranderingen op het fysiek welzijn van hoogopgeleide jongeren echt goed in kaart brengen.”

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin