EU-hof verbiedt kalkpoeder in bio-drank

29-04 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Biologische producten mogen niet verrijkt worden met mineralen zoals kalk, ook niet als die een natuurlijke herkomst hebben.

Het Europese Hof van Justitie komt tot dat oordeel in een zaak van een Duitse fabrikant die onder bio-label een calciumrijke sojadrank op de markt bracht, op basis van kalkrijk gedroogd zeewier. Het gaat om het Duitse bedrijf Natumi. Dit verkoopt biologische sojadrank met extra calcium. Bioproducten mogen niet verrijkt worden met mineralen. De fabrikant meende toch een manier gevonden te hebben om kalk toe te voegen, in de vorm van gedroogde Lithotamnium calcareum, een kalkrijke soort zeewier.

Vermelding op etiket volstaat niet

De deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen maakte de zaak aanhangig bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Dat stelt nu vast dat bioproducten alleen in uitzonderlijke gevallen dergelijke toevoegmiddelen mogen bevatten, alleen als het product anders niet te produceren of niet houdbaar is, of als Europese voedingsvoorschriften dat eisen. Dat is hier niet het geval, aldus de rechter.

Toevoeging van calciumcarbonaat (kalk) puur met als doel de voedingsmiddelen te verrijken is niet toegestaan. Vermelding op het etiket dat het een niet-biologisch toevoegmiddel is, volstaat niet, aldus de rechter, want dat zou in feite toch een toelating zijn.

Het kalkrijke zeewierproduct is overigens niet verboden, het zit in veel voedingssuplementen, alleen dan niet onder bio-label.

Oppewal
Johan Oppewal Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.