Skip to content

Bene Meat krijgt EU-registratie voor kweekvlees in huisdiervoeder

Tsjechisch bedrijf heeft toestemming gekregen om kweekvlees te produceren en te verkopen voor honden en katten.

Updated on:
Nieuws
Eiwittransitie
Kweekvlees huisdiervoeding

Op de langere termijn wil Bene Meat ook kweekvlees gaan produceren en verkopen voor mensen. Foto: Bene Meat

Bene Meat heeft certificering ontvangen van de EU om kweekvlees te gebruiken in huisdiervoer.

Het Tsjechische bedrijf heeft certificering gekregen om kweekvlees te produceren en te verkopen voor honden en katten. Het bedrijf heeft een certificering gekregen in het European Feed Materials Register en mag daarmee toegevoegd worden aan huisdiervoer. Bene Meat is in gesprek met producenten van huisdiervoer voor het gebruik van hun kweekvlees en het bedrijf wil op termijn een eigen merk op de markt brengen.

Tussenstap naar humane voeding

Nu het bedrijf hun producten mag verkopen op de markt, zegt directeur Roman Kriz, dat het bezig kan met het opschalen van de productie en daarmee de kosten kan drukken. Hij omschrijft deze ontwikkeling als een ‘tussenstap’ voor de ontwikkeling van kweekvlees, want de kosten zijn nu nog te hoog op om grote schaal te produceren. Het bedrijf gaat nu kijken hoe dieren reageren op kweekvlees, terwijl de productie wordt opgeschaald. Bene Meat kan op dit moment een paar kilogrammen per dag produceren. Tegen Reuters zegt Kriz dat hij verwacht volgend jaar naar de honderden kilogrammen te gaan en misschien zelfs naar een ton.

Op de langere termijn wil Bene Meat ook kweekvlees gaan produceren en verkopen voor mensen. Toen het bedrijf in 2020 werd opgericht was dat ook het doel, maar kwam tot de conclusie dat voor opschaling eerst die tussenstap nodig was. Daarnaast liep Bene Meat tegen de Novel Food regulatie aan. De toelating voor humane voeding gelden veel langere procedures.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin