Doorgaan naar artikel

Financiële instellingen op de bres voor biodiversiteit

Rabobank is een van de financiële instellingen die het verlies aan biodiversiteit wil tegengaan. - Foto: ANP

Rabobank is een van de financiële instellingen die het verlies aan biodiversiteit wil tegengaan. - Foto: ANP

Een groep van 26 financiële instellingen wil het verlies aan biodiversiteit tegengaan. Ze lanceerden daarvoor de Finance for Biodiversity Pledge, waarin ze tevens wereldleiders oproepen zich in te zetten voor biodiversiteit.

In de pledge (toezegging) verbinden de instellingen, waaronder Rabobank, Robeco, ASN Bank, Aegon Nederland en Allianz, zich eraan een positieve bijdrage te leveren aan de biodiversiteit door hun activiteiten en investeringen. Gezamenlijk willen de bedrijven uiterlijk in 2024 doelen hebben opgesteld, waarover ze jaarlijks gaan rapporteren.

Beoordeling investeringen

Eén van de onderdelen waaraan de bedrijven gaan werken, is het opstellen van criteria in financieringen voor biodiversiteit . Bedrijven die niet voldoen aan de verantwoorde investeringscriteria, kunnen worden uitgesloten. Daarnaast worden de investeringsportfolio’s beoordeeld op de impact die ze hebben op biodiversiteit. Ook moeten bedrijven worden aangesproken op hun productiewijze.

Bijna de helft van de instellingen die de beloftes ondertekenden, elf om precies te zijn, is Nederlands. Onder andere Nederlandse banken krijgen al een tijd kritiek over hun invloed op ontbossing. De banken zouden hoog-risicobedrijven in de sojaproductie financieren.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin